Logo kliknieuws.nl/uden
Het winkelcentrum van Uden. (foto: Ad van de Graaf)
Het winkelcentrum van Uden. (foto: Ad van de Graaf)

Gemeente Uden een van de weinige gemeentes zonder toeristenbelasting

  •   727 keer gelezen

UDEN | Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel of op een camping in de gemeente Uden betalen geen toeristenbelasting. Dit is in schril contrast met 295 andere Nederlandse gemeentes (van de 355) die deze tax wél heffen.

Dit blijkt uit onderzoek van reisbureau Vakanty dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. De gemiddelde toeristenbelasting voor een hotelovernachting in Nederland ligt op 1,38 euro. Uden belast camping- en hoteleigenaren nog altijd niet met een logiesbelasting. In veel omliggende gemeentes ligt dit anders. De gemiddelde toeristentax in Noord-Brabant ligt op 1,53 euro. De duurste gemeente in de provincie is overigens Cuijk met een tax van 4,31 euro per nacht. Landelijk gezien is Uden een van de 60 Nederlandse gemeentes waar geen toeristenbelasting wordt geheven. 

Over de toeristenbelasting
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Gemeentes heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeentes hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeentes.

Meer berichten