Festilent wil dit seizoen een gooi doen naar een top drie-klassering in de vierde klasse H. (foto: Jeff Meijs)
Festilent wil dit seizoen een gooi doen naar een top drie-klassering in de vierde klasse H. (foto: Jeff Meijs)

'Als Festilent niet bij de eerste drie eindigt, dan hebben we het niet goed gedaan'

Voetbal 1.408 keer gelezen

ZEELAND | Festilent is wisselvallig begonnen aan het nieuwe seizoen. De blauwhemden staan na vijf speelronden in de middenmoot, maar met de top-3 in het vizier. Met het vertrouwen zit het goed, getuige de 6-1 overwinning op VIOS'38 afgelopen zondag. De waarde van die zege krijgt echter pas betekenis bij een stabiele reeks, weet trainer Edwin Peters. "We hebben een jonge ploeg. Daar kan ik van genieten, maar we zijn nog niet constant, ze hebben nog sturing nodig tijdens de wedstrijd."

Door Martijn Schwillens

Peters somt nog maar eens op: "Een rechtsback van 18, een nummer zes van 18 en een voorhoede met een gemiddelde leeftijd van negentien jaar." Het zegt volgens de Ossenaar veel over de groepsdynamiek binnen de selectie van Festilent. "De zogeheten oudere garde, zoals Noud van Schijndel, Thijs van de Ven & Koen van Bakel, zijn gestopt. De wat meer ervaren jongens zetten doorgaans hun ploeggenoten tijdens trainingen en in wedstrijden net wat gemakkelijker op hun plek. Zowel in corrigerende als in positieve zin. Je moet elkaar durven aan te spreken. Dat is een proces in wording, maar in de eerste vijf wedstrijden heb ik wel eens een speler gemist die de knuppel in het hoenderhok durft te gooien. Als trainer kun je blijven schreeuwen vanaf de kant, maar dat werkt doorgaans toch minder. Het gaat in sommige wedstrijden om de details en bepaalde slimmigheidjes. Neem onze wedstrijd uit tegen Achilles Reek. Daar kregen we na twintig minuten een rode kaart tegen en verliezen we heel schlemielig met 1-0. Of de thuiswedstrijd tegen SIOL, waar we een 0-2 achterstand goed maken en op 3-2 komen, maar in de 96ste minuut toch nog de gelijkmaker weggeven. Dat mag niet gebeuren. Die wedstrijd moet je op slot gooien."

Gedrevenheid
Ondanks de (tijdelijke) zevende plek is Peters een tevreden trainer, ook in de wetenschap dat Festilent vorig seizoen pas medio november op hetzelfde puntenaantal stond als nu. "We hadden al meer punten moeten hebben, maar het gaat vooral om het groepsproces. Waar willen we als ploeg naartoe, en dat is bij de beste drie eindigen. Jeugd inpassen is ontzettend leuk. De jongens zijn enorm gedreven. Maar het is soms nog te wisselvallig. We werken er hard aan om het allemaal wat stabieler te maken", verduidelijkt Peters, die zijn ploeg al met 6-1 en 7-2 zag winnen, maar onlangs ook met 3-1 zag verliezen bij SV Milsbeek. "Dat was misschien wel de slechtste wedstrijd die we onder mijn trainerschap hebben gespeeld, maar zelfs in die wedstrijd kregen we nog genoeg kansen. Joeri Cuppen raakte tot twee keer de paal en de lat. Maar ja, of zo'n ballen erin gaan, betekent wel het verschil tussen top-3 of een plek in de subtop. Voor dit moment."

Mooie graadmeter
Peters wil vooral naar zichzelf kijken, maar erkent dat er wel iets is veranderd in de vierde klasse H. "Vorig jaar had je Hapse Boys en Estria die boven de rest uitstaken. Zo'n ploeg zit er dit seizoen niet bij. Het verschil maak je echter vooral tegen de ploegen uit het rechterrijtje. Daar mag je in principe geen punten laten liggen", zegt Peters. De volgende tegenstander, DSV, behoort volgens de coach niet tot die categorie. "Dat was vorig seizoen de best voetballende ploeg in onze klasse. In die zin is de wedstrijd tegen DSV (zondag in Sint Anthonis) een mooie graadmeter om te zien of wij stappen hebben gemaakt tegen ploegen die zelf ook ambities hebben. Bovendien hebben we nog iets recht te zetten tegen ze, want vorig seizoen stopte onze ongeslagen reeks tegen DSV."
Over de ambities is Peters duidelijk. "Als Festilent niet bij de eerste drie eindigt, dan hebben we het niet goed gedaan. We hebben daarvoor het talent en de kwaliteit. Als Festilent zijnde, moet je ook altijd voor een hoge klassering gaan."

Ambities
Over de ambities is Peters duidelijk. "Als Festilent niet bij de eerste drie eindigt, dan hebben we het niet goed gedaan. We hebben daarvoor het talent en de kwaliteit in huis. Als Festilent zijnde, moet je ook altijd voor een hoge klassering gaan", besluit hij.

Programma vierde klasse H:
Achilles Reek    -     Toxandria     
Constantia    -     SES     
DSV    -     Festilent     
SCMH    -     SV Milsbeek     
SIOL    -     Juliana Mill     
VIOS '38    -     SCV '58     
De Zwaluw    -     Gassel

Stand:
1. SV Milsbeek 5-12
2. Juliana Mill 5-12
3. Constantia 4-10
4. SCMH 5-10
5. Achilles Reek 5-10
6. De Zwaluw 5-9
7. Festilent 5-7
8. DSV 5-7
9. Gassel 4-6
10. SIOL 5-6
11. SES 5-5
12. Toxandria 5-1
13. VIOS'38 5-1
14. SCV'58 5-0

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant