V.l.n.r: staand Mieke Robben, Caroline Willems en Dorette Gerrits. Zittend Bets van Boxel en Margreet Blaas (foto: Ankh van Burk)
V.l.n.r: staand Mieke Robben, Caroline Willems en Dorette Gerrits. Zittend Bets van Boxel en Margreet Blaas (foto: Ankh van Burk)

'Realisme' thema nieuwe expositie Galerie Kunstation

Kunst en cultuur 817 keer gelezen

UDEN | Galerie Kunstation komt met een nieuwe expositie waarin aandacht geschonken zal worden aan het thema 'Realisme'. Vijf kunstenaars uit Uden en daarbuiten zullen hun werk laten zien. Realisme wordt door de vijf exposanten verschillend benaderd van 'fotografisch' tot aan de neiging tot 'surrealisme'. De expositie loopt van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 17 november. De Galerie is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en is vrij toegankelijk. De opening vindt plaats op zondag 27 oktober om 15.00 uur.

door Ankh van Burk

Bets van Boxel (Waspik, 1942) is pas na haar huwelijk begonnen met het volgen van diverse teken- en schildercursussen, al had ze in haar jeugd graag naar de Kunstacademie gegaan. Zij schildert heel erg realistische stillevens en daarnaast legt zij zich toe op portretten. 'Mensen' vormen haar inspiratie bij haar werk. Op haar vele reizen ontdekte ze vele 'soorten' mensen qua lichaamsbouw, uiterlijk, karakter, maar ook qua omgeving. "Een gezicht wordt letterlijk getekend door het leven, aan een portret moet je het leven van de persoon kunnen aflezen", is haar criterium.
Mieke Robben (Breda, 1960) legt zich vooral toe op het schilderen van portretten. "Ik schilder graag mensen en als mensen getroffen zijn en zichzelf herkennen in het portret is het goed", aldus Mieke. Zij deed mee met 'Sterren op het doek' in de aflevering met Matthijs van Nieuwkerk. Ook deed zij mee aan een wedstrijd in het kader van het 'Rembrandtjaar'. Van de 8500 inzendingen werd haar werk als een van de 550 werken gekozen, die geëxposeerd werden in het Rijksmuseum.
Dorette Gerrits (Mill, 1961) had als kind al interesse in tekenen en schilderen. Zij volgde een opleiding in reclametekenen aan de MTS in Boxtel en vond daarin haar bestaan. Sinds twee jaar echter is zij zich gaan toeleggen op het schilderen met olieverf en is daarin autodidact. Veel van haar schilderijen grenzen aan het surrealisme en vertellen een verhaal over bijvoorbeeld kindermisbruik in de kerk of kindsoldaten. Het verhaal achter haar schilderijen is ook te lezen op de expositie.

Ingetogen
Caroline Willems (Wilbertoord, 1965) legt zich de laatste jaren vooral toe op het schilderen van portetten, die een duidelijk eigen structuur hebben. Haar stijl is sereen en ingetogen, evenals haar kleurgebruik: aardse tinten, heel puur, harmonisch en vooral transparant. Haar intuïtieve kleurgebruik inspireert haar artistieke fantasieën en expressie. De gezichtsexpressie is daarbij essentieel. De meest recente werken zoomen in op delen, soms zelfs details van een gezicht of lichaam. "Een goed portret legt voor een deel de ziel van de geportretteerde bloot", is zij van mening.
Margreet Blaas (Bussum, 1962) voelde als kind al dat er meer was dan de zichtbare wereld om haar heen. Ze heeft al zo'n 25 jaar een spiritueel centrum en is healer. Ze schildert pas sinds zeven jaar en voelt zich geïnspireerd door existentiële onderwerpen als leven en dood, eenheid en afscheiding, mens en ziel, polariteit en het paradoxale in het menselijk bestaan. In haar schilderijen wil zij de spirituele aspecten van ons bestaan weerspiegelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant