Afbeelding

Centering Parenting in gemeente Uden: van en met elkaar leren opvoeden

Algemeen 693 keer gelezen

UDEN | Kersverse ouders krijgen één-op-één begeleiding vanuit het consultatiebureau. GGD Hart voor Brabant gaat deze vorm van begeleiding aanvullen met het zogenaamde Centering Parenting. Een bewezen manier voor ouders om hun ervaringen met andere jonge ouders uit te wisselen, onder begeleiding van een medewerker van het consultatiebureau.

Deze aanpak gaat veel meer uit van de vragen die bij ouders leven en het van elkaar leren. Wethouder Gijs van Heeswijk vertelt: "Het is een gezamenlijk voorstel van de ketenpartners uit het 'Netwerk sociaal domein'. Dat bestaat uit de GGD Hart voor Brabant, ONS welzijn, Compass, GUUS beweegt je, Wegwijzer Jeugd, Vluchtelingen werk en Novadic. Zij vinden het belangrijk dat er binnen de gemeente Uden nog meer aandacht is voor jonge ouders. Met Centering Partenting kunnen ouders van elkaar leren, onzekerheden en tips samen delen. En juist ook hun positieve ervaringen en adviezen met elkaar delen. Ik vind het een goede aanpak, omdat het vanuit de keten gezamenlijk wordt aangepakt en het voor ouders heel laagdrempelig is om mee te doen."

Belangrijk én ook leuk
Door te praten over het ouderschap en de bijbehorende opvoedvraagstukken ontstaat vaak een groepsgevoel. Het gaat dan ook niet alleen om kennisoverdracht, maar ook andere jonge ouders leren kennen en ervaringen delen. Ook positieve ervaringen! Vaak ontstaan er ook buiten de bijeenkomsten om leuke contacten. In plaats van de professional het gesprek te laten bepalen, worden nu de vragen van ouders gevolgd. De kennis die ouders zelf al hebben, wordt gebruikt en gedeeld. De professionals veranderen zo van zender naar begeleider.

Wanneer gaat het in?
De medewerkers die met Centering Parenting gaan werken krijgen allemaal daarvoor de juiste training en opleidingen. De eerste groep start in januari 2020. Daarna start er maandelijks een groep. Als je meer informatie wilt over Centering Parenting kun je mailen naar Yara Mennes, jeugdverpleegkundige via y.mennens@ggdhvb.nl.

De beste start voor ieder kind
Centering Parenting wordt uitgevoerd door de GGD Hart voor Brabant (consultatiebureau). Naast de één-op-één begeleiding, organiseert GGD Hart voor Brabant voor 'nieuwe' ouders ook nog bijeenkomsten sámen met andere ouders. Ze praten onder leiding van consultatiebureau-medewerkers over ouderschap en het opvoeden van hun kind. Centering Parenting is één van de oplossingen die de rijksoverheid in het programma Kansrijke Start heeft opgenomen. Kansrijke Start is een actieprogramma dat is gericht op het geven van de best mogelijke start aan ieder kind en optimale kansen op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn daarbij heel erg belangrijk. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen op latere leeftijd. Zowel lichamelijk als geestelijk. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei hierover: "Centering Parenting helpt opvoeders met normale opvoedvragen op een laagdrempelige manier, zonder er meteen een jeugdzorgvraagstuk van te maken. Dat is de reden dat we juist heel intensief willen inzetten op dit soort interventies."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant