De leden van de gastronomenclub druk bezig met de voorbereidingen. (foto: Ankh van Burk)
De leden van de gastronomenclub druk bezig met de voorbereidingen. (foto: Ankh van Burk)

Gastronomenclub Uden '83: dineren op 4-sterrenniveau

Algemeen 1.637 keer gelezen

UDEN | Zet 30 mannen bij elkaar, die koken als hobby hebben en je geniet van een diner, waarvan zij zelf vinden dat het kan tippen aan het niveau van een 4-sterrenrestaurant. Het idee van een Gastronomenclub is voortgekomen uit de gelederen van de Hoge Raad van de Knoerissen in 1983 en bestaat dus al 36 jaar. Het Udens Weekblad was te gast bij de Gastronomenclub Uden '83 en mocht een vorkje meeprikken.

door Ankh van Burk

De Gastronomenclub heeft tegenwoordig haar onderkomen voor de veertiendaagse kookavonden op het Hooghuis Lyceum, locatie De Singel in Oss, waar praktijkonderwijs gegeven wordt. De school beschikt over een immense keuken annex gezellig restaurant. Ferry van Oort, lid van het eerste uur: "We koken elke 14 dagen van september tot en met april. De samenstelling van onze club is zeer divers: al of niet gepensioneerde artsen, ex-ondernemers, ambtenaren, onderwijsmensen. De club is verdeeld in drie brigades onder leiding van een maître en souschef. Per brigade worden de taken verdeeld en ieder twee man nemen een gerecht van het menu ter voorbereiding." Maître Evert Oostendorp: "We hebben een receptencommissie die elke 14 dagen het menu samenstelt. Recepten halen we overal vandaan en soms geven we daar een eigen twist aan. Na afloop verschijnen de recepten op onze website, www.gcu83.nl. Ferry: "Natuurlijk hoort wijn erbij, maar om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: een glas tijdens het koken en twee glazen aan tafel. En wie rijdt is de Bob."

Nabespreken
Voor de mannen aan het koken gaan, geeft maître Evert nog wat algemene aanwijzingen. Daarna wordt er hard gewerkt aan de diverse gerechten. Tijdens de voorbereidingen wordt alvast de amuse, mozzarella in een pastaschelp, geserveerd. Ferry: "In de loop van ons bestaan is de eetgewoonte gewijzigd van 'veel en vet' naar 'gezond en kleine porties'. We gaan voedselverspilling tegen: vers groenteafval gaat naar de dieren en overgebleven voedsel wordt mee naar huis genomen om op te eten." Na zo'n twee uur voorbereiding is het tijd om aan tafel te gaan. Het voorgerecht is aardappelrösti met zalm. Na iedere gang wordt het gerecht nabesproken, eerst door de makers en vervolgens door de proevers. En na iedere gang verdwijnen de brigades weer de keuken in om het volgende gerecht af te maken en uit te serveren. En zo geniet ieder achtereenvolgens van heldere gevogeltebouillon met truffel en wilde paddenstoelen onder een – niet ingezakt – bladerdeeghoedje, Livar varkensvlees (Limburgs varken dat met eikels gevoed wordt) in morillesaus met courgette, tomaten en aardappelkoekjes en als nagerecht crémeux van zwarte sesam met krokante amandel en kokos en sorbet van kokos en gember. Gerechten die klinken als een klok en stuk voor stuk de tong strelen. Wil Boleij (90) is het oudste lid van het gezelschap. "Het gaat in onze club niet alleen om het koken, maar ook om het onderlinge contact en de gezelligheid. De tafelgesprekken gaan niet alleen over eten, maar over allerlei zaken."

Nieuwe leden
De club kan nieuwe leden gebruiken. Ervaring is niet nodig, graag willen koken wel. Voor informatie: evertoostendorp@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant