Afbeelding

Adriaan Sanders presenteert deel 4 in de serie 'Grepen uit de geschiedenis van Uden'

Historie 680 keer gelezen

UDEN | Adriaan Sanders, schrijver van vele boeken over Uden, presenteerde afgelopen maandag in het heemhuis zijn vierde boek in de serie 'Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden'. Dit gebeurde voorafgaand aan een ingelaste lezing van Adriaan zelf over onder andere de slacht, de vastenavond en de kermis in vroegere jaren.

Het eerste exemplaar van dit boekje werd overhandigd aan Annelies Burgerhof-Hoefs, omdat zij een groot deel van haar jeugd in een zogenaamde Oostenrijkse woning gewoond heeft en nu weer in zo'n huis woont. In dit vierde boek uit de serie wordt uitgebreid verhaald over het ontstaan van de Oostenrijkse woningen. Het waren houten prefab-woningen die vanuit Oostenrijk als bouwpakket per trein werden aangevoerd. Nadat de fundering was aangelegd, kon de woning in korte tijd worden opgebouwd. Verder worden in dit deel opnieuw dertig historische voorvallen die plaats vonden in de gemeente Uden beschreven. Het gaat ook in dit boekwerkje, dat in samenwerking met Luciën Bressers tot stand gekomen is, niet alleen over belangrijke historische feiten zoals bijvoorbeeld de aanleg van vliegveld Volkel door de Duitsers, maar er wordt ook aandacht besteed aan kleinere wederwaardigheden, zoals het oprollen van een illegale jeneverstokerij in Odiliapeel. Al met al zijn er in de nu verschenen vier boekwerkjes zo'n 100 uiteenlopende gebeurtenissen uit diverse eeuwen beschreven die vrij willekeurig zijn gekozen, vandaar ook de titel 'Grepen uit de geschiedenis'. De verhalen zijn chronologisch gerangschikt en voorzien van verifieerbare bronnen, zodat de lezer zich desgewenst verder kan verdiepen in het beschreven onderwerp. Enkele andere items in dit nieuwe boek zijn: de tram, de Udense veiling, de ruilverkaveling en de nieuwe parochie H. Pius X. Er staan ook in dit vierde deel weer fraaie illustraties, veelal afkomstig uit de collectie van het Uden - archief van Bressers.

Het boek is uitgegeven door de Stichting Uden in Geschriften en is de 30e uitgave van deze stichting. De prijs bedraagt slechts 9,95 euro en het is verkrijgbaar bij boekhandel Bruna (voorheen Edele Brabant), Primera - Centrum, de Udense VVV en de Heemkundekring Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant