Er zijn al vele vriendschappen voortgekomen uit het Veteranencafé.
Er zijn al vele vriendschappen voortgekomen uit het Veteranencafé.

Kennismaken met een biertje in de hand: Veteranencafé 2.0

Algemeen 1.256 keer gelezen

UDEN | Veteranen. Het 'bejaarde imago' kleeft nog altijd aan die naam. Harry van den Bergh, secretaris van Stichting Udense Veteranen, ziet hier graag verandering in komen en houdt op zaterdag 30 november een Veteranencafé Uden 2.0. Bedoeld voor alle veteranen, maar vooral ook de jongere garde.

Voor de een is een veteraan een wat oudere voetballer of tennisser maar voor insiders is het een man of vrouw die onder soms gevaarlijke omstandigheden in opdracht van onze regering is ingezet in oorlogsgebied of hulpactie. Sinds 2012 mogen ook actief dienende militairen zich veteraan noemen. Of ze dat ook zo voelen vraagt Harry zich af. "Het 'bejaarde imago' kleeft nog steeds aan die naam. Tijd om er zelf iets aan te doen. Dat heb je immers geleerd tijdens de opleiding: aanpakken en doorgaan. De vraag is of je dat alleen kunt. Het antwoord: misschien niet maar wel met z'n allen." Hij is dan ook op zoek naar jonge(re) veteranen. "Niet omdat we bang zijn uit te sterven zonder nieuw bloed, maar veel meer om het stokje door te geven. Bij ons val je onder 'jongere' wanneer je tussen de 18 en 40 jaar oud bent."

Veteranencafé 2.0
Al dertien jaar draait in Uden het Veteranencafé met succes. "Steeds is er een mooie opkomst, er zijn vriendschappen uit voortgekomen en er worden ervaringen uitgewisseld." Naast de jaarlijkse Veteranendag, zijn de leden ook aanwezig bij de dodenherdenking en andere herdenkingen in Uden. "Wat ons voor ogen staat is een mogelijkheid bieden aan jonge veteranen om desnoods een eigen kringetje op te bouwen. Een veteranencafé 2.0 zullen we maar zeggen. Toegespitst op jongeren, die 's avonds thuiskomen en nog moeten eten, met de kinderen spelen en soms de afwas doen." Dat betekent aangepaste openingstijden, en plaats misschien. Activiteiten waar je misschien ook kinderen bij betrekt. Maar ook samen een band creëren en elkaar ondersteunen waar dat nodig is. "Eerstelijnszorg past prima in een jong veteranencafé, en denk niet dat dat niet nodig is", aldus Harry.

Kennismaking
Om de eerste kennismaking wat makkelijker te maken is er op zaterdag 30 november voor een paar uur gratis bier en barbecue worsten bij Moeke's Grand Café (Moeke Peerenboom) aan de Oude Udenseweg, voor veteranen uit Uden, Volkel, Odiliapeel, en Landerd en omstreken. Je glas wordt alleen gevuld op vertoon van je veteranenpas, want "op een bus Friezen die ons bier opdrinken en weer naar het noorden verdwijnen, zitten we niet te wachten", lacht Harry. Het duurt van 16.00 tot 18.00 uur.

Veteranencafé
Het veteranencafé is elke eerste dinsdag van de maand geopend om 16.00 uur. Verder organiseren ze meerdere activiteiten per jaar. Kijk voor meer informatie over het Veteranencafé Uden op hun website www.veteranencafeuden.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant