Logo kliknieuws.nl/uden
Werken van Udense kunstenaars in de etalage van Schoenenzaak Van Es in het centrum.
Werken van Udense kunstenaars in de etalage van Schoenenzaak Van Es in het centrum. (Foto: Ankh van Burk)

Pop-up expositie Udense kunstenaars in de etalage

  •   250 keer gelezen

UDEN | Wie de etalage van voormalig schoenenzaak Van Es op de hoek van de Marktstraat/Passage passeert, wordt verrast door een aantal fraaie kunstwerken. Het is werk van een aantal Udense kunstenaars, aangesloten bij STUK (Stichting Udense Kunstenaars). Hun initiatief past in een nog te ontwikkelen plan van aanpak van de gemeente Uden om de leegstand in het centrum te bestrijden.

door Ankh van Burk

Genoveef Lukassen, voorzitter van de kunstenaarsstichting: "We hebben als stichting een aantal jaren leegstaande winkelpanden tot onze beschikking gehad om te exposeren of om projecten uit te voeren. In ons laatste onderkomen in het voormalig postkantoor aan het Mondriaanplein – Kunsthuis 2 - , hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met Kunst & Co en Museum Krona een theaterstuk over Jeroen Bosch uitgevoerd. Ook zijn daar de resultaten van een project van Dorris Duurland over zelfportretten van leerlingen van het VMBO van het Udens College te zien geweest." Zij vervolgt: "Helaas moesten we dat pand in februari verlaten. Toen ontstond bij ons het idee om etalages van leegstaande winkelpanden tijdelijk te verfraaien met kunstwerken om te voorkomen dat het winkelend publiek in grote, lege ruimten of donkere gaten kijkt." De stichting schreef onder andere makelaars en pandeigenaren aan over hun idee. Genoveef: "Het voordeel is dat wij een etalage snel kunnen inrichten, maar er ook weer even snel uit zijn. Bovendien beschikken wij zelf over verlichting, dankzij de hulp van Udenaar de Toekomst."

Daarnaast zocht de stichting contact met de centrummanager, Peter van den Elsen, die ervoor gezorgd heeft dat de etalage van Van Es met kunstwerken ingericht kon worden. "Het initiatief van de Udense kunstenaarsstichting past goed in het plan van aanpak dat wij aan het ontwikkelen zijn om de leegstand in het centrum te bestrijden", zegt Peter. "Overigens is die leegstand geen nijpend probleem: met 5 procent leegstand op het totale winkeloppervlak zit Uden nog altijd onder het landelijk gemiddelde van 9 procent. Niettemin is het van belang om de leegstand te inventariseren en naar de oorzaken te kijken om vervolgens allerlei initiatieven op korte en lange termijn te ontwikkelen om die leegstand zo veel mogelijk tegen te gaan." Hij vervolgt: "We willen een werkgroep samenstellen met onder andere Udenaar de Toekomst, de ondernemersvereniging en de gemeente Uden om te kijken hoe de leegstand ingevuld kan worden. Er zijn al meerdere partijen die zich gemeld hebben met ideeën en initiatieven voor de korte en lange termijn, alsmede invulling op commerciële basis. Wij willen een mix aan ideeën, die iets bijdragen aan het centrum." Een van zo'n korte termijn invulling is de Pietenschool en inpakcentrale aan de Sacramentsweg. "Toevallig staan aan de Sacramentsweg veel panden leeg. Met Uden Centrum Ondernemers is het idee ontwikkeld om panden in te richten als Pietenschool en inpakcentrale, alles in goed overleg met Kunst & Co, dat een Sinterklaashuis heeft ingericht." De Pietenschool is aanstaande zondag nog geopend.

Meer berichten