Logo kliknieuws.nl/uden

Eigen AED voor bewoners Moleneind Uden

  •   381 keer gelezen

UDEN | Bewoners van de Aalstweg, Bisschop Bekkerslaan, Hooihofstraat, Oud Moleneind, Paus Joanneslaan en Standerd in Uden hebben in de maand oktober via www.BuurtAED.nl bedragen gedoneerd, waarmee een AED gekocht is. Deze AED is centraal in de wijk opgehangen en voorzien van een kap, die met een code kan worden geopend.

Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen bij een hartstilstand. Een AED in de buurt is van levensbelang, omdat snel handelen bij een hartstilstand levens kan redden. Deze apparaten hangen vaak in winkels of in sportaccommodaties en zijn dan slechts beperkt beschikbaar. Gelet op de landelijke tendens dat iedereen ouder wordt en langer zelfstandig blijft wonen, vonden de bewoners van Moleneind dat er een AED moest komen die 24/7 beschikbaar is voor iedereen. Een comité van zes personen heeft acties bedacht en uitgevoerd. Nu beschikken de bewoners van de wijk over een AED, die te allen tijde door een AED gecertificeerde hulpverlener gebruikt kan worden.

In november heeft een aantal buurtbewoners een cursus gevolgd, waarmee ze gecertificeerd zijn de AED te bedienen. Deze cursussen werden gegeven door Marijke Uphoff. Tevens werd in de wijk geïnventariseerd wie er in het bezit is van een geldig EHBO en/of BHV-diploma. Veel van deze personen hebben zich inmiddels aangemeld bij www.HartslagNu.nl. Op deze manier is er een brede basis van personen in de buurt aanwezig, die in geval van nood hulp kunnen verlenen en een AED mogen gebruiken.

Via Rabo ClubSupport is eveneens geld bijeen gebracht. Met dit bedrag is een deel van de cursuskosten van de vrijwilligers betaald en wordt bijgedragen in de jaarlijkse opfriscursus voor alle vrijwilligers die een AED-certificaat hebben in de wijk. Zaterdag 7 december om 14.30 uur vindt het officiële gedeelte plaats, waarbij iemand van de ambulancedienst kort het belang zal toelichten van het gebruik van een AED, voordat de professionele hulpverleners ter plaatste zijn.

Meer berichten