Project I-School tablets voor basisonderwijs van de Stichting Chitungulu Zambia.
Project I-School tablets voor basisonderwijs van de Stichting Chitungulu Zambia.

Uden Wereldwijd keert ruim 40.000 euro uit aan derde wereld projecten

Human Interest 429 keer gelezen

UDEN | Stichting Uden WereldWijd (UWW) heeft deze maand ruim 40.000 euro uitgekeerd aan 22 projecten in de ontwikkelingslanden. Deze uitkering is mogelijk door de opbrengst van het gescheiden aanbieden van textiel en schoeisel  in textielcontainers in de gemeente Uden.

Het bestuur van Stichting UWW steunt al vele jaren organisaties uit de gemeente Uden die projecten hebben in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Binnen de gemeente zijn er vijfentwintig partnerorganisaties aangesloten bij UWW. Zij kunnen gedurende het jaar projecten indienen die vragen om een geldelijke ondersteuning. Deze aanvragen worden door de werkgroep Fonds Kleinschalige Projecten van UWW beoordeeld, voorgelegd aan het bestuur en na goedkeuring in de maand november uitgekeerd aan de partners. Wim de Winter, penningmeester UWW: "Het is fantastisch dat we in 2019 totaal 22 projecten hebben kunnen honoreren. Deze variëren van therapie aan gehandicapte kinderen in Kenia, de bouw van een kraamkliniek in Gambia, de aanschaf van tablets voor het basisonderwijs in Zambia tot vervoer per boot van leerlingen naar een school op een eiland in een meer in Uganda en het opzetten van een fysiotherapie-praktijk voor gehandicapte kinderen op Lombok." De partners van UWW leggen ieder jaar netjes verantwoording af hoe het toegekende geld is besteed.

Textiel
Er werd een totaalbedrag van 40.000 euro overgemaakt op hun bankrekeningen. Dit geld komt uit de inzamelingsopbrengst van textiel en schoeisel die in de 24 beige en groene textielcontainers van het Textielinzamelbedrijf Sympany worden gedeponeerd. Deze containers staan op veertien plaatsen in de gemeente Uden; 21 containers in Uden, twee in Volkel en één in Odiliapeel. Het ingezameld textiel wordt bij een bedrijf in Eindhoven gesorteerd. Wat niet herdraagbaar is, wordt verwerkt tot grondstoffen. Hiervan worden garens, poetsdoeken, isolatiemateriaal, maar ook stoelen en tafels van textiel verstevigd met composiet worden gemaakt. Daarom hoeft het in onbruik geraakte textiel niet alleen herdraagbaar te zijn. Het mag ook echt alle andere soorten textiel zijn van nieuw tot vodden met gaten en vlekken. Ook schoeisel en knuffels mogen in de beige en groene containers van Sympany/Uden WereldWijd. Sympany ondersteunt zelf ook diverse goede doelen, zoals voor het noodhulpfonds van het Rode Kruis en het opzetten van innovatieve textiel recycling projecten. Ze is zeer creatief in het ontwikkelen van nieuwe producten met textiel als grondstof. "In 2018 werd in de gemeente Uden ruim 225.000 kilogram textiel en schoeisel door de inwoners van de gemeente Uden uit het huishoudelijk afval gehaald en gescheiden aangeboden aan UWW", vertelt Ton van der Vegt, secretaris UWW. "Ook onze zusterorganisatie Caritas St. Petrus Uden haalde nog eens ruim 100.000 kilogram textiel op. Graag continueren we dit particuliere initiatief en breiden de textielinzamelopbrengst zo mogelijk verder uit in de toekomst." Samen met de gemeente Uden hoopt UWW alle inwoners van Uden te motiveren om het gescheiden aanbieden van onder meer textiel steeds verder te optimaliseren. Het streven is dat in 2020 in totaal 90 procent van het textiel in het kader van de circulaire economie gescheiden van het restafval wordt aangeboden en een tweede leven krijgt. "Zo helpen we dus niet alleen het milieu, maar tegelijkertijd ook de minderbedeelde medemens in de derde wereld." Uit de huidige metingen van de textielcomponent in het restafval blijkt dat in de gemeente Uden inmiddels 85 procent van het textiel gescheiden wordt aangeboden.

Steun
Jan van den Boom, voorzitter UWW: "Graag bedanken we de inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel, die ons ook dit jaar weer zo goed hebben geholpen. Tegelijk doen we een oproep aan alle inwoners van de gemeente Uden om onze ontwikkelingsprojecten te blijven steunen, én al het niet meer gebruikte textiel en schoeisel in de beige en groene containers bij u in de buurt te deponeren." In maart van dit jaar ontving de stichting van Sympany de afrekening van de inzamelopbrengsten over 2018. Dat bedrag van ruim 40.000 euro wordt nu doorgegeven naar de projecten van partners in diverse ontwikkelingslanden over de hele wereld. Meer informatie vind je op de website www.udenwereldwijd.org. Ook kun je de stichting benaderen via info@udenwereldwijd.org.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant