Stichting Kitty overhandigde een cheque ter waarde van 20.000 euro aan het onderzoeksteam.
Stichting Kitty overhandigde een cheque ter waarde van 20.000 euro aan het onderzoeksteam.

Boekelse Stichting Kitty ondersteunt nieuw onderzoek NF2

Algemeen 406 keer gelezen

BOEKEL | De Boekelse Stichting Kitty ondersteunt met de ontvangen donaties een nieuw onderzoek voor Neurofibromatose-type 2 (NF2); een genetische aandoening waarbij tumorontwikkeling actief is in de hersenen en ruggenmerg. Met het onderzoek wordt gekeken of de werking van een medicijn dat bloedvatenvorming in tumoren remt kan worden voorspeld.

"Zo kunnen artsen van te voren zien of het medicijn - dat niet bij iedereen met NF2 effect heeft - geschikt is voor een NF2-patiënt", legt de Boekelse John Reijbroek uit. Zijn zusje Kitty werd in 2012 gediagnosticeerd met NF2. In mei van dit jaar overleed ze. Het bestuur van Stiching Kitty is in gesprek gegaan met de Nederlandse Neurofibromatose patiëntenvereniging NFVN. Op die manier kwamen zij in contact met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). John: "Een onderzoeksteam van LUMC deed na enkele gesprekken een beroep op de stichting om een nieuw NF2-onderzoek financieel te ondersteunen en de opstart mogelijk te maken. Met het bedrag wat Stichting Kitty heeft opgehaald kan een begin gemaakt worden met dit, nieuw te starten, onderzoek." Het NF2-team in het LUMC wil onderzoek gaan doen om de werking van een medicijn dat bloedvatenvorming in tumoren remt te kunnen voorspellen. Sinds een aantal jaar is dit medicijn beschikbaar voor een deel van de NF2-patiënten. "Het kan NF2 helaas niet genezen en doet tumoren ook niet helemaal verdwijnen. Bevacizumab is een kostbaar medicijn dat de vorming van nieuwe bloedvaten remt. Tumoren hebben bloedvaten nodig voor voedingsstoffen en zuurstof. Door de aanvoer hiervan te verminderen, kunnen de tumorgroei en symptomen wel worden tegen gegaan." Hiermee kan dit medicijn operaties en bestralingen voorkomen of uitstellen waardoor functies zoals het gehoor (langer) behouden kunnen blijven. Zo kan dit medicijn een belangrijk verschil in ziektebeloop maken. "Helaas werkt Bevacizumab niet bij iedereen en ook niet bij elke soort tumor even goed."

Cheque
Twee artsen die momenteel in het LUMC werken hebben al eerder onderzoek gedaan naar dit medicijn. Zij vonden aanwijzingen dat een speciale CT-scan misschien kan voorspellen of het medicijn effect gaat hebben. Als dit zo is, kunnen artsen vooraf zien voor welke patiënten Bevacizumab geschikt is. "Zo kan Bevacizumab ingezet worden bij NF2-patiënten bij wie het gaat werken en wordt NF2-patiënten bij wie het niet zal gaan werken een onnodige behandeling bespaard. De ziekte NF2 kent veel verschillende kanten. Deze complexiteit maakt dat een behandelteam met veel verschillende specialismen nodig is." In november werd een cheque ter waarde van 20.000 euro (het tot nu toe opgehaalde bedrag van Stichting Kitty) overhandigd aan het onderzoeksteam in Leiden. Met nieuwe donaties blijft de Stichting dit team ondersteunen voor dit onderzoek.

Acties
Ondertussen zijn er ook weer nieuwe acties geweest om geld in te zamelen. Kijk op www.stichtingkitty.nl voor meer informatie. Elke donatie is altijd welkom voor de hard nodige onderzoeken naar NF2.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant