Emeritus-pastoor Inno Ponsioen (foto: Ankh van Burk)
Emeritus-pastoor Inno Ponsioen (foto: Ankh van Burk)

'We zouden weer wat meer geduld moeten hebben'

Algemeen 1.046 keer gelezen

UDEN | Kerstmis is een bijbels, christelijk feest. We vieren de komst van God, de menswording van God in Jezus Christus, het Licht van de wereld. Staan wij in alle drukte en overvloed nog wel stil bij de werkelijke betekenis van Kerstmis? Het Udens Weekblad spreekt erover met emeritus-pastoor Inno Ponsioen.

door Ankh van Burk

Pastoor Ponsioen haalt aan het begin van het gesprek een boekje van de protestantse theoloog, schrijver en dichter Hans Bouma erbij met de titel 'Duurzaam leven'. "In het hoofdstuk 'De weg van het geduld' schrijft Bouma, dat we in een tijd terecht zijn gekomen van haasten, haasten, haasten. Onze cultuur weet niet meer wat wachten is, hoopvol naar iets uitzien. Er is maar een weg in onze cultuur, de digitale snelweg", begint Ponsioen zijn betoog. "Durven wij nog om te gaan met het mysterie van het leven, durven wij de tijd te nemen om stil te staan en na te denken, waar het met kerstmis om gaat?" zo vraagt hij zich af. "De Advent is een tijd van soberheid en inkeer en een tijd van verwachten en uitzien naar het feest van het Licht, elke zondag een kaarsje erbij. Met kerstmis vieren wij de komst van Christus, het Licht van de wereld. In Hem hebben wij een voorbeeld hoe wij echt kunnen leven. Hij heeft de waarde van het leven voorgeleefd en ons Zijn grote boodschap van Liefde gegeven."

Uitdaging
Ponsioen: "De mensheid staat voor een grote uitdaging, namelijk om de planeet nog leefbaar te houden voor toekomstige generaties. In ons streven naar meer en meer zijn we het contact met de kosmos en de natuur deels kwijtgeraakt, met als gevolg milieuvervuiling en klimaatveranderering." Ponsioen vervolgt: "We zullen onze verantwoordelijkheid moeten nemen om de aarde leefbaar te houden – niet alleen als christenen – het gaat iedere aardbewoner aan. Om het tij te keren moeten er maatregelen genomen worden, waarbij je nu ziet dat allerlei belangen met elkaar in botsing komen. Ik vind het niet juist om eenzijdig een beroepsgroep of de industrie of het verkeer de schuld te geven. Ook als consument ben je medeverantwoordelijk. Ieder mens op zich zal zijn bijdrage moeten leveren uit liefde voor de natuur, de mens en de aarde. Daar kunnen we niet mee wachten, maar we zullen wel geduld moeten hebben om met elkaar in gesprek te blijven om samen een oplossing te vinden. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Ik hoop dat mensen deze kersttijd gebruiken als een tijd van bezinning en bedenken op welke manier ieder kan bijdragen aan het behoud van de aarde."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant