Logo kliknieuws.nl/uden
Een eerdere editie van Vlooienstoken. (foto: Ad van de Graaf)
Een eerdere editie van Vlooienstoken. (foto: Ad van de Graaf)

Traditioneel Udens lentefeest Vlooienstoken stopt

  •   1328 keer gelezen

UDEN | Het traditionele lentefeest Vlooienstoken wordt in 2020 niet meer gevierd. Aanleiding hiervoor is de storm die op de dag van het Vlooienstoken in 2019 woedde. 

Nadat de brandweer die avond toestemming had gegeven om het Vlooienstoken door te laten gaan, stak er om 20.00 uur kort na het ontsteken van de brandstapel op de Bedafse berg een heftige windvlaag op. Dit veroorzaakte een enorme vonkenregen en een onveilig gevoel bij de commissieleden. Aan de oproep aan het publiek om de Bedafse berg zo snel mogelijk te verlaten, werd meteen gehoor gegeven zodat er zich geen persoonlijke ongelukken voordeden. De brandweer bleef bij het vuur en hield het onder controle. Door deze ervaring vindt de commissie Vlooienstoken Uden het niet langer verantwoord om het Vlooienstoken op de Bedafse berg te houden. Ze heeft dan ook, met pijn in het hart, besloten om deze eeuwenoude traditie niet voort te zetten.

Commissie Vlooienstoken Uden heeft het lentefeest van 2007 tot en met 2019 georganiseerd met medewerking van tientallen vrijwillige optredens van artiesten en verenigingen uit Uden en omgeving. Het oud-Udens lentefeest werd gevierd op de eerste zondag na carnaval. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten. Het strooien beddengoed met daarin het ongedierte werd aan het eind van de winter verbrand en het vuur verjoeg de boze wintergeesten.
 

Meer berichten