Ad van der Weele stopt als Ujese Kwis voorzitter [INTERVIEW] | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Sandra en Ad. (foto: Henk Lunenburg)
Sandra en Ad. (foto: Henk Lunenburg)
INTERVIEW

Ad van der Weele stopt als Ujese Kwis voorzitter

  •   keer gelezen

UDEN | Ad van der Weele was jarenlang voorzitter van de Ujese Kwis, maar maakte tijdens de feestavond in Markant afgelopen zaterdag bekend dat hij ermee stopt. Hij draagt de voorzittershamer over aan Sandra Tibosch.

door Henk Lunenburg

Ad was degene die in 2013 het initiatief nam de kwis te starten. "Ik zag op Omroep Brabant een item over een dorpskwis in Beek en Donk en kort daarna vertelde iemand dat hij deel had genomen aan de Heesche Kwis. Diegene vond het heel mooi", vertelt hij. "Het leek mij leuk zoiets in Uden te organiseren en besloot spontaan om enkele mensen uit mijn kennissenkring te benaderen om te vragen of ze wilde helpen met het organiseren van zo'n kwis." Enkelen waren bereid om deel te nemen en anderen vonden het een mooi idee, maar niet voor hen. "We zijn zelf op zoek gegaan naar de rest van de mensen die interesse hadden om mee te doen. De dorpskwissen zijn ontstaan in Berghem, dus daar zijn we als eerste gaan praten. Daarna deden we hetzelfde in Beek en Donk. Daar hebben we heel goed geluisterd naar de tips over hoe we zoiets konden opzetten en waar we aan moesten denken." Van maart tot juli werd er aan de organisatie gewerkt. "Het bestuur van de stichting werd samengesteld, alles werd notarieel vast gelegd en we schreven ons in bij de KVK. Na de bouwvakvakantie begonnen we aan het samenstellen van het eerste kwisboek. Dat is in een recordtijd gemaakt. Nu hebben we in februari de evaluatie en direct daarna beginnen we aan de volgende kwis." Ieder bestuurslid neemt ieder jaar een item van de kwis voor zijn rekening. "We hebben enkele wisselingen van bestuursleden gehad, alleen Jeannine Raijmakers en ik zijn van het eerste uur."

Sponsoren
Om het geheel te kunnen bekostigen wordt aan de deelnemende teams om een bijdrage gevraagd. "Daarnaast hebben we nu 42 sponsoren, die allemaal eenzelfde bedrag betalen. Elk jaar is het bedrag hetzelfde als het jaartal van dat moment." Het eerste boek werd, op advies van een andere dorpskwis, ver buiten Uden gedrukt om te voorkomen dat vragen of opdrachten zouden uitlekken. "Nu hebben we goede afspraken met een Udense drukkerij en daar hebben we alle vertrouwen in."

Waardige opvolgster
Ad kijkt terug op een hele mooie tijd. "Tijdens de zeven jaar dat ik voorzitter ben geweest heb ik altijd veel plezier gehad in het enthousiasme van de deelnemende groepen. Dit jaar heb ik tijdens de kwisavond een bezoek kunnen brengen bij een tiental teams, ik heb nog nooit zoiets moois gezien. De taak van voorzitter heb ik altijd met heel veel plezier op mij genomen, maar nu is het tijd om de voorzittershamer over te dragen en wil ik volgend jaar zelf met een groep gaan deelnemen aan de kwis. De andere bestuursleden en ik zijn ervan overtuigd dat Sandra een waardige opvolgster is en dat zij dit fantastische bestuur goed zal leiden."

Meer berichten