Marja heeft al ontelbare gebreide borstprotheses gemaakt. (foto: Wendy van Lijssel)
Marja heeft al ontelbare gebreide borstprotheses gemaakt. (foto: Wendy van Lijssel)

Udense Marja breit al jaren boezems: 'Ze lijken net echt'

Human Interest 2.501 keer gelezen

UDEN | Al jaren komt Marja de Ruiter uit Uden samen met een groep andere dames wekelijks bij elkaar om volgens een speciaal patroon te breien voor BreiBoezem. Een Stichting die vrouwen die getroffen zijn door borstkanker of gendrager zijn en een borstamputatie hebben gehad, gratis te voorzien van een gebreide borstprothese of een halve variant ontwikkeld voor vrouwen die een borstbesparende operatie ondergingen.

door Wendy van Lijssel

Marja de Ruiter is een creatieve dame die eigenlijk al haar hele leven handwerkt. "Ik ben jaren de vaste assistente geweest van de handwerkjuffen van mijn kinderen. Verder heb ik veel achter de naaimachine gezeten voor het maken van kleding. Ik haak, borduur, heb cursussen textiel schilderen verzorgd en ik brei veel", somt ze op en vervolgt: "Ik kan onmogelijk mijn hele huis vol zetten met gefröbelde spullen en ik vind het leuk om er anderen een plezier mee te doen". Zo werden de poppen op de basisscholen van haar kleinkinderen al helemaal door haar aangekleed en breit ze al bijna vanaf het moment dat het in Nederland van de grond kwam voor Stichting BreiBoezem.

Het breien van borsten ontstond in Australië en landde hier via de daar woonachtige maar uit ons land afkomstige Jacqueline de Jong. Tijdens een visite deed ze een oproep om ook hier boezems te breien. Het idee werd opgepikt door Wendie Verweij. Zij leed zelf aan borstkanker en had een volledige borstamputatie ondergaan. Nadat zij de boezems probeerde was ze dusdanig enthousiast dat ze in 2015 Stichting BreiBoezem oprichtte. Dat jaar werd in Vinkel een groep opgezet die vanaf dat moment wekelijks samen komen om boezems te breien. Marja maakt hier al vanaf het begin onderdeel vanuit. "We breien samen zodat ter plekke gecontroleerd kan worden dat het volgens het patroon gemaakt wordt. Hoewel ik er al ontelbaren heb gemaakt, heb ik de beschrijving altijd bij de hand. We beginnen vanaf de 'tepel' te werken. Vervolgens dienen er dan volgens patroon elke keer steken bijgemaakt te worden. In het midden wordt een gaatje gemaakt om de borst vullen. Er zijn een aantal cup maten en we breien ze in talloze kleuren", vertelt Marja opgewekt. Ze bezweert dat het niet moeilijk is maar 'je moet er wel je aandacht bij houden'.

De borsten worden gemaakt van een speciale katoen die verkregen wordt via Stichting Breiboezem. Aan de hand van de katoen die voorhanden is en de maten die nodig zijn, wordt de voorraad op peil gehouden. Vanaf de oprichting tot heden rolde Stichting Breiboezem zich uit over het hele land. Intussen zijn er 61 uitgiftepunten. Veelal zijn dit inloophuizen voor mensen met kanker, ziekenhuizen en praktijken voor fysiotherapie. Het lukte Ciska van Ooijen, waar het groepje dames uit Vinkel wekelijks samenkomt, zelfs om een halvemaan patroon te ontwikkelen voor dames die een borstbesparende operatie ondergingen. Als een boezem klaar is wordt deze vanuit Vinkel naar het uitgiftepunt in Empel gebracht. Er zitten er overigens verspreidt over het hele land. Daar kan degene waar de boezem voor gebreid werd, deze gratis ophalen. Er kan ook voor gekozen worden om deze te laten verzenden. Die kosten zijn wel voor rekening van de ontvanger. Het eerste setje is helemaal gratis. Ook als er één borst is geamputeerd, ontvang je twee breiboezems. Bij een volledige borstamputatie worden er vier ontvangen. Een volgende of extra BreiBoezem kost 10 euro om de materiaalkosten te dekken. Marja en haar collega boezemvriendinnen hebben voldoening van hun goede werk want: "We helpen er dames mee die in een moeilijke situatie zitten of hebben gezeten." Wat ze overigens wel jammer vindt is dat het plaatselijke ziekenhuis er weinig aandacht aan besteedt want: "Siliconen worden niet door iedereen verdragen en zijn zwaar. Een breiboezem is licht, je kunt ze wassen, er zelfs mee zwemmen en ze lijken net echt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant