Afbeelding

Uden overweegt vuurwerkvrije zones

Politiek 83 keer gelezen
UDEN - De gemeenteraad heeft er wel oren naar om volgend jaar wellicht gebieden in Uden aan te wijzen waar geen particulier vuurwerk afgestoken mag worden. Maar dan moet wel heel duidelijk zijn waar wel en waar niet en er moet ook goed gehandhaafd worden. Dat was de uitkomst van een korte discussie in de commissie Algemene Zaken woensdagavond in Uden.

[image=230400]

Aanleiding om deze discussie op de agenda te zetten was voor Ruud Geerders van Gewoon Uden de uitspraak van burgemeester Hellegers om te stoppen met het afsteken van vuurwerk door particulieren. Hij deed deze oproep na de brand in twee scholen in de nieuwjaarsnacht. “Ook al is niet bewezen dat die brand is ontstaan door vuurwerk. Waarschijnlijk is het geen toeval”, aldus Hellegers. “Algehele veiligheid moet leidend zijn in deze discussie, niet het incident”, stelde Robert van den Berg van VVD-Leefbaar Uden.

Lastig
Het onderwerp vuurwerk blijkt lastig te zijn, ook voor de gemeenteraad van Uden. Meningen waren dan ook divers. “Het is niet zo simpel als het lijkt, gebieden aanwijzen. Dat moet grensoverschrijdend geregeld worden. En misschien is het wel goed om te investeren in een centraal vuurwerk”, aldus Wim Somers van de SP. Zijn partijgenoot John-Pierre van Deursen opperde om een eerdere bezuiniging van 6000 euro op voorlichting over vuurwerk aan de jeugd door bureau Halt, weer terug te draaien. Hij hoorde van een woordvoerster van Halt dat er in Uden meer schade aangericht zou zijn dan elders. Volgens Hellegers is dat ook zo, maar volgens hem zijn er campagnes genoeg geweest. “Dat kan ook de jeugd niet ontgaan zijn.”

Collectief
De meerderheid reageert redelijk positief op mogelijkheden van een collectief vuurwerk. “Maar alleen als dat door velen omarmd wordt”, aldus D66. Geerders wil, wat er ook besloten wordt, een overgangsperiode voor handelaren in vuurwerk. “Zij hebben immers veel geïnvesteerd in opslag van legaal vuurwerk.”
Burgemeester Hellegers is blij met de discussie maar bevestigde dat deze landelijk gevoerd moet worden. “We kunnen ons hoogstens beraden op het aanwijzen van vuurwerkvrije gebieden. Dat gaan we dus ook doen. En alle onkosten ten spijt, we hebben veel en goed toezicht gehouden en onze mensen goed ingezet.”

[image=296735]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant