Vrijwilligers van weide- en akkervogelbescherming
Vrijwilligers van weide- en akkervogelbescherming Foto: Marco Renes

Cursus weidevogelbescherming biedt hulp

Human Interest 714 keer gelezen

UDEN | Dat het niet goed gaat met de meeste weidevogelsoorten in Nederland zal niemand zijn ontgaan. Maar de populaties grutto's, kieviten, scholeksters en andere soorten weidevogels die hun broedgebied in Uden hebben, dreigen onder andere door gebrek aan nestbescherming op korte termijn totaal verloren te gaan. Met voldoende enthousiaste mensen is daar iets aan te doen. Daarom organiseert het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants Landschap een cursus weidevogelbescherming. De cursus, die op maandag 9 en 16 maart bij De Groenhoeve in Uden gegeven zal worden, beslaat twee avonden, mogelijk gevolgd door een excursie.

Aan bod komen onder meer: soorten weidevogels, de leefwijze, het landbouwbedrijf en de werkzaamheden, de gevaren voor weidevogels, nestbescherming in de praktijk en het contact met de boer. Geïnteresseerden hoeven beslist geen vogeldeskundige te zijn. Belangrijk zijn interesse in vogels en hun leefwijze, graag buiten zijn, samen willen werken met boeren en andere vrijwilligers aan de bescherming van weidevogels, goed kunnen lopen en minimaal een dagdeel per week beschikbaar zijn. Ook kinderen vanaf ongeveer 10 à 12 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene deelnemen aan weidevogelbescherming.

Data en cursuslocatie
Omdat alle begin moeilijk is worden nieuwe vrijwilligers tijdens het eerste seizoen begeleid door een veldmedewerker van Brabants Landschap. Weidevogelbescherming is vooral heel erg leuk om te doen. Dat daarmee diverse vogelsoorten worden geholpen in hun voortbestaan is natuurlijk helemaal prachtig. De cursus wordt gegeven op maandag 9 maart en maandag 16 maart om 20.00 uur in De Groenhoeve, Artillerieweg 3 in Uden. Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar weidevogelbeschermingbrabant@gmail.com o.v.v. cursus weidevogelbescherming introductie 2020.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant