Afbeelding

Vliegbasis Volkel beschermt luchtruim van Nederland, België en Luxemburg

Algemeen 1.819 keer gelezen

VOLKEL | Vliegbasis Volkel neemt van donderdag 20 februari tot en met donderdag 7 mei de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.

Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op overtredingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd klaar. Nederland en België leveren QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland uitgevoerd door het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16's van de QRA gealarmeerd. De F-16's zullen dan opstijgen en het toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. Op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen werkt de luchtgevechtsleiding binnen Europa nauw samen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant