Logo kliknieuws.nl/uden
Yvonne de Groot van bibliotheek Uden en Corine de Sterker van Alzheimer Nederland.
Yvonne de Groot van bibliotheek Uden en Corine de Sterker van Alzheimer Nederland.

Alzheimercafé voortaan ook in Eigen Herd

  •   keer gelezen

UDEN | Met ingang van 2020 wordt Alzheimercafé Uden-Meierijstad afwisselend gehouden in Uden en Veghel. In de even maanden in Eigen Herd in Uden, in de oneven maanden in Het Klooster in Veghel. Op dinsdag 18 februari vindt de eerste editie in Uden plaats.

Het Alzheimercafé is een maandelijkse gratis bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Onder leiding van een geschoolde gespreksleider kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over het leven met dementie. Bij elke bijeenkomst staat een bepaald thema centraal, dat wordt ingeleid door een deskundige of met de vertoning van een film over het onderwerp. Belangrijk voor zowel mensen met dementie als hun naasten, benadrukt Corine de Sterke, voorzitter afdeling Alzheimer Nederland Noordoost-Brabant. "Mantelzorgers hebben een zware taak aan het verzorgen van mensen met geheugenproblemen. Het gaat 24 uur per dag door en dat kost veel energie. Het Alzheimercafé is dus ook een ontmoetingsplek waar mantelzorgers onderling in contact kunnen komen met elkaar. Zij snappen elkaar als geen ander, en dat kan heel fijn zijn." De thema's die per avond worden behandeld zijn zodanig op elkaar afgestemd dat het voor bezoekers interessant is om zowel de cafés in Uden als die in Veghel bij te wonen.

Vergeet-me-nietjes
In Uden worden nog meer activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie. Zo repeteert het Alzheimerkoor De Vergeet-me-nietjes op donderdagochtend in de oneven weken in MuzeRijk. Onder leiding van Peter Ruijs worden vrolijke, herkenbare liedjes gezongen. "Enorm leuk", vindt Corine. "Onze leden genieten van de bijeenkomsten, en het samen zingen en plezier hebben. Er ontstaan mooie vriendschappen. Het bijzondere is dat veel deelnemers zich de teksten van de liedjes zonder moeite iedere keer weer voor de geest halen." Wie het gezellig vindt, blijft na het zanguurtje nog hangen voor een gezamenlijke lunch.

Mannen- en vrouwensociëteit
Iedere eerste en derde maandag van de maand is MuzeRijk dé ontmoetingsplek voor mannen met geheugenproblemen. Tijdens de mannensociëteit wordt er bijvoorbeeld gebiljart, een borrel gedronken of een uitje georganiseerd naar een museum. Vrouwen kunnen tijdens de vrouwensociëteit op de tweede en vierde maandag van de maand bijpraten, of er even tussenuit naar bijvoorbeeld een tentoonstelling of museum.

Nieuwscafé
In bibliotheek Uden staat iedere eerste maandag van de maand het Nieuwscafé op het programma. Het nieuwscafé is er speciaal voor mensen met (beginnende) geheugenproblemen die graag op de hoogte willen blijven en het fijn vinden om met anderen in contact te komen. Met een kop koffie of thee erbij wordt het nieuws besproken.

Nieuwsgierig naar één van de activiteiten of benieuwd welke er nog meer zijn? Loop dan gerust eens vrijblijvend binnen om een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Voor inwoners van Uden zijn er vervoersmogelijkheden met de MuzeMobiel van en naar activiteiten in MuzeRijk. Wil je meer informatie? Bel dan naar Alzheimer Nederland Noordoost-Brabant: 06 54 76 22 35 of mail noordoostbrabant@alzheimer-nederland.nl.

Meer berichten