Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

'Na mijn pensioen wil ik als recreant genieten van de natuur'

Human Interest 1.923 keer gelezen

UDEN | Huub van Boxmeer zette zich 40 jaar lang vol passie in voor het bos- en natuurbeheer binnen de gemeente Uden. Binnenkort gaat hij met pensioen. Wij spraken hem over zijn liefde voor de natuur.

Wanneer ben je in Uden gaan werken en wonen?
"In 1979 ben ik getrouwd met Héléne. Kort daarna ben ik als opzichter in de buitendienst bij de gemeente Uden begonnen. Na een tip van een collega vond ik een huis op de Veghelsedijk in Uden. Toen ik de oude kersenboom met Ujese Zwarte in de achtertuin zag, was ik verliefd op het huis en op de boom. In 1980 verhuisden we naar Uden, waar onze twee kinderen zijn geboren. In die tijd hadden ze bij de gemeente één groenopzichter en één grijsopzichter. Doordat de gemeente volop in de groei zat was er behoefte aan een tweede opzichter groen. Mijn collega had Uden-West en ik had de verantwoording over Uden-Oost. Dat vond ik heel leuk omdat daar volop nieuwbouw verrees, zoals Melle, Hoeve, Sieberg, Bijland en Eikenwal. Ik ben er trots op dat ik een aandeel heb mogen hebben in het feit dat Uden nu zo groen is. Niet dat ik dat allemaal zelf heb bedacht en aangelegd, maar dat ik het mee heb mogen realiseren. Ik had de toezicht op de aanleg en het contact met de uitvoerende aannemers. Aan sommige dingen had ik mijn vrije invulling. Daarnaast had ik ook de perken en het groen in Volkel en Odiliapeel onder mijn beheer. Het meeste werk werd toen nog gerealiseerd met eigen personeel van de gemeente, nu wordt het meeste werk uitbesteed."

Wanneer werd je opzichter bossen en natuurbeheer buitengebied?
"Eind jaren 90 verhuisde een collega die bossen en sportvelden in zijn beheer had naar Gilze-Rijen. Ik was al nauw betrokken bij bossen en buitengebied via Vrijwilligers Landschap Uden en was toe aan een nieuwe fase. Hierbij ging het meer over het heden en de toekomst van de natuur. Na een sollicitatieprocedure werd ik aangesteld als opzichter bossen en natuurbeheer buitengebied. Binnen de gemeente Uden heerste een belangrijkheid van natuur ontwikkeling. Via subsidies vanuit Europa konden we de 'groen-blauwe ruit' rondom Uden gaan ontwikkelen. Hierbij verbonden we de poelen en de groene zones met elkaar met ecologische verbindingszones. We zijn natuurgebieden gaan aanleggen, zoals Houtvennen, Trentsedijk, Landschapspark en de Stadsweide. Dit zijn slechts enkele projecten waar ik met heel veel plezier en trots op terugkijk. Al deze aangelegde natuurgebieden moeten ook beheerd worden, hiervoor hebben we een geweldig goed team."

Hoe belangrijk zijn de Boomplantdagen?
"Heel belangrijk. Tijdens deze dagen komen kinderen van de basisscholen helpen met het planten van nieuwe bomen en struiken. De kinderen werken dan mee aan de toekomst van de natuur. Vooraf krijgen de leerkrachten en de kinderen voorlichting over de belang van het planten van bomen en struiken. Mijn taak hierin was het aanleveren van de projecten en de materialen."

Uden werd ook eens de groenste gemeente van Nederland en Europa!
"In 2007 en 2008 werd de gemeente Uden inderdaad verkozen tot de groenste gemeente van Nederland en Europa. In Nederland is een commissie van gepensioneerde groendeskundige die veel van 'groen in het stedelijke' afweten en die hebben een keuze gemaakt uit een aantal gemeentes die daarvoor in aanmerking kwamen. Daarbij werd ook gekeken naar hoe de gemeente de bewoners betrekt bij groenprojecten en wat zij doen om de bermen op een andere manier te maaien en in te zaaien zodat er meer bloemen groeien en bloeien. In de Stadsweide hebben we dat niet gedaan en daardoor groeien daar veel meer kruiden. We laten daar de natuur zijn werk doen. Door deze en andere projecten werd Uden verkozen tot groenste gemeente."

Waarom is er gekozen voor de omvorming van de Maashorst?
"Het natuurgebied de Maashorst grens aan verschillende gemeentes. Hieruit is een stuurgroep ontstaan die een plan heeft gemaakt, waarin vast gelegd is hoe ze zou gaan werken. De Hooglanders werden eruit gehaald omdat die een eenzijdige begrazing hadden en daardoor alles kaal maakten. Bureau Ark, die ervaring hadden met soort gelijke natuurgebieden en natuur grazers, gaf aan de stuurgroep het advies te kiezen voor ruige grazers. De Wisent en de Tauros zorgen voor een meerzijdige begrazing, en de Exmoorpony's die het lange en korte gras opeten, zorgen voor veel diversiteit. Belangrijk is en blijft dat we de Maashorst begaanbaar maken en houden voor mens en dier."

Bij welke werkzaamheden was jij nog meer betrokken?
"Naast de jaarlijkse boomfeestdag was ik ook betrokken bij de aanleg van wandel-ruiter en ATB routes, maar steeds met de intentie om de recreant van onze mooie natuur te laten genieten. We vragen dan wel of ze zich aan de gedragregels houden. Het is bijzonder jammer dat er nu enkele incidenten zich hebben voorgedaan en we gaan kijken wat we moeten doen om dat in de toekomst te vermijden. Daar hebben we wel wat tijd voor nodig."

Wanneer ga je met pensioen en wat ga je met je vrije tijd doen?
"Na 40 jaar met veel passie voor bos- en natuurbeheer binnen de gemeente Uden te hebben gewerkt ga ik op 25 februari met pensioen en wordt mijn taak door een kundig en gewaardeerde collega overgenomen. Ik krijg dan nog meer tijd om te gaan fietsen, met de racefiets en de mountainbike. Elke zondag fiets ik met een fietsclub uit Mariaheide tochten van wel 100 km. Op dinsdag ga ik met een groepje gepensioneerden fietstochtjes maken van rond de 80 km. Een of twee keer per jaar ga ik alleen op fietsvakantie. Ongeveer twee jaar geleden heb ik in tien dagen tijd een rondje Nederland gedaan. Misschien dat ik nog een keer naar Rome ga fietsen. Mijn vrouw en ik wandelen veel en gaan samen op vakantie. Tevens wil ik, nu als recreant, gaan genieten van de bossen en van de natuur. Hier in onze eigen tuin kan ik genieten van al wat er groeit en bloeit. In het bijzonder van onze mooie, al zeker 80 jaar oude, Ujese Zwarte kersenboom."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant