Het naaiatelier Anusa in Namibië.
Het naaiatelier Anusa in Namibië. Foto: Tineke Stolk

Themadienst bij jubilerende Samen Op Weg gemeente Uden/Veghel

Algemeen 521 keer gelezen

UDEN/VEGHEL | In het kader van het jubileumjaar ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Samen Op Weg gemeente Uden/Veghel worden er een aantal themadiensten gehouden. De eerste is op zondag 8 maart en daarin staat het diaconale werk centraal. De dienst wordt gehouden in de Samen Op Weg kerk aan de Schepenhoek in Uden en begint om 10.00 uur.

door Ankh van Burk

Scriba Cees Metselaar: "Het diaconaat is erop gericht om de gemeente te laten functioneren als een dienende christelijke gemeenschap. Dat betekent er samen voor zorgen dat mensen die armlastig, ziek of eenzaam zijn, worden geholpen. Het gaat dan om mensen dichtbij, maar ook om mensen in ontwikkelingslanden. De diaconie wil de gemeente hiervan bewust maken door dit omzien naar elkaar in de praktijk te brengen." Hij vervolgt: "Dichtbij betekent dat de kerk een bijdrage levert – ook in praktische zin – aan de voedselbank. Samen met de Petrusparochie en de christelijke gemeente De Levensboom beheren wij sinds 2017 een interkerkelijk Noodfonds. Dat Noodfonds helpt in incidentele gevallen, maar biedt geen structurele hulp. Het Noodfonds kan mensen wel helpen om de weg naar een structurele oplossing te vinden. Aandacht voor mensen ver weg is er bijvoorbeeld voor het project dat gemeentelid Tineke Stolk samen met Gerdine Berkelmans van Naai atelier Uden-Zuid binnenkort bezoekt in Namibië."

Naaldwerkproject
Tineke bezocht tijdens een vakantiereis in 2016 in Namibië een project voor kinderen in de sloppenwijk Katatura van de hoofdstad Windhoek. Het project met de naam Beautifulkidz biedt kleuters voorbereidend onderwijs, zodat zij daarna naar de basisschool kunnen. Tineke: "Ook wordt de kinderen de beginselen van hygiëne bijgebracht zoals handen wassen en tanden poetsen. Ik herkende mij in dit preventieve werk, omdat ik in Uden werk als jeugdverpleegkundige bij de GGD. De kinderen krijgen iedere dag ontbijt en lunch. In Namibië kun je alleen naar de basisschool als je een schooluniform hebt, die worden bekostigd door de stichting. De kinderen op de basisschool worden 's middags geholpen met huiswerkklassen en met computerlessen. Voor moeders uit de wijk werd een naaiatelier ingericht. Toen ik het naaiatelier Anusa zag, dacht ik meteen aan Gerdine Berkelmans van Naai Atelier Zuid."

Klik
Gerdine: "Vanaf de start van mijn atelier in 2011 heb ik een project gezocht wat ik kon verbinden aan mijn bedrijf. Toen Tineke mij vertelde over het naaldwerkproject Anusa van Beautifulkidz in Namibië, was dat precies wat ik zocht. De voldoening en het werkplezier wat ik ervaar gun ik vrouwen met minder mogelijkheden en kansen ook. Het atelier in Windhoek maakt de schooluniformen: een win-winsituatie! Ik maak geregeld de inhoud van mijn fooienpot, na verdubbeling over aan het naaldwerkproject." Tineke en Gerdine voeren samen al enige jaren actie voor het Beautifulkidz/naaldwerkproject Anusa en mogen het project dit jaar voor de derde keer delen in de opbrengst van de Trap-in. Binnenkort gaan ze zelf vrijwilligerswerk doen in Namibië: Gerdine gaat naailes geven, Tineke richt zich op het kinderwerk. De extra collecte van de themadienst gaat in z'n geheel naar dit project.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant