Uitleg tijdens de bijeenkomst vorige week. (foto: Henk Lunenburg)
Uitleg tijdens de bijeenkomst vorige week. (foto: Henk Lunenburg)

'Ruim 600 collectanten gaan op pad in Uden'

Human Interest 1.104 keer gelezen

UDEN | De kantine van de zwem- en waterpolovereniging Zeester-Meerval zat vorige week vol met vrijwilligers van de Stichting GoedeDoelenWeek Uden. Bijna alle 45 wijkcoördinatoren waren aanwezig voor uitleg over de komende collecte van 14 tot en met 18 april.

"We gaan dit jaar voor het eerst namens zeventien deelnemende goede doelen één collecte houden", legt Bart Maas van de taakgroep Collectanten & Wijkindeling uit. "Voorheen ging elk fonds apart de deuren langs, nu doen we dat gezamenlijk. En dat betekent een andere manier van collecteren." De collectant belde eerst huis-aan-huis aan, en de bewoner kon direct een bijdrage geven. Zo gebeurde dat zeventien keer verspreid over het jaar. "Dit jaar gaan we het anders doen. We gaan nog maar één keer alle voordeuren langs, maar dit keer namens alle deelnemende fondsen. Dit gebeurt in twee rondes. In de week van 6 tot en met 11 april geeft de collectant een envelop af met een invulformulier. Daarop kan de bewoner aangeven welke van de goede doelen hij wil steunen, en met welk bedrag." Die bijdrage wordt dan contant of als eenmalige incasso in de envelop gestopt. In de week van 14 tot en met 18 april worden de enveloppen met inhoud opgehaald door de collectant. "Deze opzet heeft grote voordelen voor de bewoners en voor de goede doelen" geeft Bart aan. Jan van den Boom, voorzitter van de Stichting GDW Uden vult aan: "Voor de bewoners is het grote voordeel dat de collectes in één enkele collecte worden gebundeld. Bovendien kan men rustig beslissen over de eigen bijdrage."

Materialen
Het streven is om alle 16.200 adressen in Uden te bereiken tijdens de GoedeDoelenWeek. De materialen die daarbij nodig zijn, staan klaar. Trees van de Snepscheut van de taakgroep Logistiek en Materialen laat een aantal van de attributen zien. "We gaan nu de pakketten samenstellen voor onze collectanten. Die worden op 21 maart en 28 maart opgehaald door de wijkcoördinatoren. In de week erna gaat elke wijkcoördinator langs bij zijn team van collectanten. De materialen worden dan overhandigd en de collectanten krijgen instructies." Elk van de ruim 600 collectanten krijgt ook een poster voor op het raam. Het logo van de GoedeDoelenWeek Uden is binnenkort in elke straat te zien.

Aftrap
De afgelopen maanden is de taakgroep druk bezig geweest om alle gegevens van de goede doelen te ordenen. Een hele klus om alles uit te zoeken en compleet te maken. "Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 45 wijkcoördinatoren en ruim 600 collectanten. Al deze vrijwilligers krijgen een deel van Uden toegewezen." De collectanten krijgen zoveel mogelijk een looproute in de eigen buurt. Bart: "Op dit ogenblik hebben we zo'n 90 procent van alle adressen verdeeld. Voor de overige 10 procent overleggen we met een aantal collectanten om iets verder van huis te gaan lopen."

Adressen
Alle inwoners moeten de gelegenheid hebben om mee te doen. "Daarom gaan we alle huishoudens in Uden informeren over de komende GDW collecte", legt Jan uit. "Zoveel mogelijk bellen we aan om de collecte-envelop te overhandigen en om uitleg te geven aan de bewoner. Maar bij appartementcomplexen en zorginstellingen is dat niet mogelijk. In die gevallen bezorgen we de collecte-envelop in de bus. Ook het ophalen van de giften is daar geen optie. We vragen de gever om dan de envelop met bijdrage in te leveren. Dit kan straks op vijf verschillende locaties."

Startbijeenkomst
Op 9 maart houdt de GDW Uden een startbijeenkomst in de Kruisherenkapel in Uden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle vrijwilligers en geïnteresseerden. In twee sessies (14.30 tot 16.00 en 19.30 tot 21.00) wordt iedereen geïnformeerd over de plannen van de organisatie. Alle wijkcoördinatoren en collectanten zijn uitgenodigd via een e-mail of brief. Ook geïnteresseerden zijn welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant