Mensen staan open voor een meer energiezuinige woning.
Mensen staan open voor een meer energiezuinige woning. (Foto: Ties van Dooren)

Hoe duurzaam zijn inwoners van Uden?

  •   keer gelezen

UDEN | De gemeente Uden wil naar eigen zeggen koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Met onder meer de realisatie van het zonnepark Hoogveld zijn er grote stappen gezet. Maar hoe denken inwoners in Uden over duurzaamheid? Udens Weekblad zette in samenwerking met onderzoeksbureau Top een enquête uit via www.tipuden.nl, waar ruim 200 mensen aan deelnamen.

Duurzame energie is energie die onbeperkt kan worden opgewekt en niet schadelijk is voor de mens of het milieu, zoals water, wind of aardwarmte. 77 procent van de deelnemers aan de enquête vindt het (zeer) belangrijk dat de gemeente bewust bezig is met deze duurzame energie. Een respondent tipt: "Wij hebben een natuurlijk dak, daar moet de gemeente veel meer op inzetten. Dit is veel mooier én milieuvriendelijker dan zonnepanelen op het dak."

Hoge kosten
Ook in huis kunnen (kleine) ingrepen worden gedaan om energie én, uiteindelijk, geld te besparen en duurzaam te leven. Hierbij kan gedacht worden aan het verminderen van het gasgebruik van de woning of het besparen van elektriciteit. Om elektriciteit te besparen gebruikt 80 procent van de respondenten LED-lampen, en zet iets meer dan de helft de televisie en andere apparatuur 's nachts uit. Daarnaast worden gasloos wonen, zonnepanelen, dubbel glas, extra isolatie en de aanschaf van een warmtepomp genoemd. Dit zijn wel veelal mensen met een nieuwbouwhuis. Zo geeft iemand aan: "Aangezien wij een ouder huis hebben, zijn investeringen lastiger. Eveneens denken wij aan een andere woning, vandaar dat wij geen enorme financiële investeringen willen doen." Meer dan de helft van de respondenten staat er zeker voor open om zich in te zetten hun woning energiezuiniger te maken. Een aantal mensen geven aan een huurwoning te hebben, waardoor dat lastiger is. "Maar met behulp van wooncorporatie Area zou het wel moeten lukken." De voornaamste reden dat mensen hun huis nog niet energiezuinig hebben gemaakt is omdat de kosten te hoog zijn.

Afval
Ook afval scheiden draagt bij aan een duurzamere wereld, en dat beseffen veel Udenaren zich, afgaande op de enquête. 98 procent van de respondenten scheidt papier en karton, 92 procent gaat naar de glasbak. 95 procent gooit plastic en blik apart weg. Maar niet iedereen is overtuigd van de bijdrage van afval scheiden. "Helaas twijfel ik aan de besparingen die afvalscheiding zou opleveren. Ook vraag ik mij af of met de huidige technische mogelijkheden het nodig is dit te handhaven. In de praktijk zijn er sectoren waar dit helemaal niet gebeurt. Ook wordt bij vuilverbrandingsovens soms gescheiden afval toegevoegd om voldoende temperatuur op te wekken." Ook de manier van inzameling van plastic in Uden is niet erg geliefd, waardoor niet iedereen hieraan meedoet. "Plastic inzameling in Uden middels de PBD-zakken is een drama. Mensen stoppen er verkeerde dingen in waardoor ze niet worden opgehaald en vervolgens de hele week deze zakken op straat blijven liggen. Niemand checkt of zijn/haar zakken wel mee zijn genomen. Verschrikkelijke buurtvervuiling."

Meer berichten