Afbeelding

Udense winkeliers bepalen voortaan zelf openingstijden op zon- en feestdagen

Centrum 2.322 keer gelezen

UDEN | Winkeliers uit Uden bepalen voortaan zelf openingstijden op zon- en feestdagen. De huidige bepalingen voor de winkeltijden stammen uit 2013. De landelijke trend is dat supermarkten de laatste jaren ook bijvoorbeeld met kerst beide dagen open zijn omdat de consument daar om vraagt. Ook andere winkeliers hebben deze behoefte. Daarom heeft het College besloten om de geldende Verordening van 2013 te wijzigen. Voortaan kunnen winkeliers alle dagen van het jaar open zijn tussen 06.00 uur en 22.00 uur.

Wethouder Gijs van Heeswijk licht toe: "Veel winkels, met name supermarkten, zijn feitelijk al enkele jaren op tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag geopend. Hiermee wordt voorzien in een behoefte van de consument. Daarnaast worden de dagen dat een winkel geopend mag zijn meer gelijk getrokken met de horeca. Met de voorgestelde wijziging willen we graag ruimte geven aan ondernemers om naar eigen inzicht de openingstijden van hun winkel te bepalen. De keuze ligt voortaan dus bij de ondernemer zelf."

Minder regels
Met de voorgestelde wijziging wordt geregeld dat voor openstelling op feestdagen en 19 uurs dagen (de dagen waarop de wet bepaalt dat winkels tot 19.00 uur geopend mogen zijn) tussen 06.00 en 22.00 uur geen ontheffing meer nodig is. Door het vrijgeven van de openingstijden op zon- en feestdagen hoeven de ondernemers geen ontheffing meer aan te vragen voor deze dagen en zijn geen leges meer verschuldigd. Dit draagt bij aan de vermindering van regeldruk en administratieve lasten bij ondernemers en de gemeente.

Geen verplichting
Niet alle ondernemers zullen hun winkel geopend willen hebben op zon- en feestdagen. Het al dan niet geopend hebben van een winkel is de keuze van de ondernemer zelf. Het is geen verplichting om de winkel geopend te hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant