Logo kliknieuws.nl/uden
Kilat.
Kilat. (Foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

Drie generaties Nederlands Kampioen boksen

  •   keer gelezen

UDEN | De Udense Kilat Bilal Hallie werd op zondag 2 februari bij het NK boksen in Rotterdam Nederlands Kampioen. Kilat is in zijn familie de derde generatie die zijn geluk beproeft in deze tak van sport.

Waarom heb je voor boksen gekozen?
"Dat boksen uiteindelijke mijn keuze is geworden is niet zo raar, dat zit in onze genen. Mijn opa Cees en mijn vader begonnen ook al op jonge leeftijd met boksen. Mijn opa bokste ongeveer 120 partijen en werd twee keer kampioen van Noord-Holland en Militair Kampioen van Nederland. Hij behaalde het trainersdiploma om ander boksers te mogen trainen. Mijn vader Gilbert was 6 jaar toen hij van Ruud van der Linden de eerste lessen in de bokssport kreeg in de Albert Cuyp in Amsterdam. Heel serieus was hij niet, hij deed alles met een lach. Toen hij 11 jaar was vertelde mijn opa hem dat hij serieus moet worden, anders mocht hij niet meer komen boksen. Dat werkte, mijn vader werd zelfs profbokser. In zijn loopbaan behaalde hij diverse titels, waaronder twee keer jeugdkampioen van Nederland, drie keer kampioen van Nederland, vijfde van Europa en negende van de wereld. In totaal bokste hij 160 partijen waarvan hij er slechts achttien verloor."

Zijn je vader en jij de enige uit jullie gezin die boksen?
"Mijn zus Julia bokste ook. Met opa en onze vader in de begeleidershoek hebben we op nationaal niveau verschillende partijen gebokst. Bij de meisjes bokste ze op hoog niveau, ze was heel goed."

Op 83-jarige leeftijd stopte je opa Cees met lesgeven. Wat was dat voor moment voor jullie en je opa?
"Mijn vader Gilbert vond dat dit afscheid op een gepaste manier moest plaats vinden. Als eerbetoon organiseerde hij op zaterdag 30 november 2019 een boks gala in Oostzaan. Bij die gelegenheid werd ook een andere coryfee, Matt Walda, geëerd. Onder toeziend oog van pers en vele belangstellenden, waaronder Ruud van der Linden en oud-kampioenen van de Albert Cuyp, kwam het Euro-regioteam in actie tegen een Duits team uit Hamm. Na de derde partij werden opa Cees Hallie en Matt Walda gehuldigd. De boksbond is trots op zulke oude bokshelden. Het was jammer dat mijn zus en ik beiden niet aan het gala konden deelnemen. Ik was geblesseerd en mijn zus was net een trotse moeder geworden van een dochtertje. Sindsdien wordt dit gala jaarlijks gehouden."

Hoe vaak moet je trainen en waar doe je dat?
"Vier keer in de week train ik bij Hennie Mandemakers in Den Bosch, en drie keer in de week werk ik aan mijn conditie in Uden. In de weken naar een wedstrijd toe train ik gemiddeld zeven keer per week. Ik ga dan voor en na mijn werk ook nog hardlopen. Maar op zondag hou ik altijd rust."

Wat moet je wel of niet doen om in de juiste vorm te komen?
"Training, voeding en rust zijn de drie belangrijkste dingen die nodig zijn voor een goede voorbereiding. Eén maand voor een wedstrijd zorg ik ervoor dat ik per nacht acht uur slaap. Ook de voeding is dan heel belangrijk. Gelukkig heb ik daar geen zorgen over, mijn moeder kookt precies wat ik nodig heb."

Is het boksen te combineren met je werk?
"Eerst werkte ik bij schildersbedrijf Claassen in Uden, dat was geen goede combinatie. Soms werkten we ver buiten Uden en dan kwam ik in tijdnood voor mijn trainingen. Het staan op een ladder was ook niet goed voor mijn benen. Ik werk nu in twee ploegen bij Schutte in Uden. Nu kan ik een trainplanning maken omdat ik vaste werktijden heb."

Hoe vaak boks je wedstrijden?
"Ik boks nu in de A-klasse zwaargewicht tot 91 kg, maar in januari dit jaar heb ik bij de super zwaargewicht gebokst omdat ik 12 kg was aangekomen door de blessures. Gemiddeld boks ik om de twee maanden een wedstrijd. Om goed op gewicht te blijven is het van groot belang dat ik heel gezond eet. Mijn moeder en mijn oma bereiden met heel veel zorg en liefde mijn maaltijden, daar hoef ik mij niet druk om te maken. Ze maken zelfs mijn lunchpakketje voor als ik ga werken. Mijn gewicht hou ik zelf in de gaten door me dagelijks te wegen."

Wanneer ben je Nederlands Kampioen geworden?
"In 2014 werd ik in het sportcentrum Rotterdam Nederlands Kampioen boksen in de categorie 'Elite klasse B tot 91 kg'. In 2020 werd ik Nederlands Kampioen Superzwaargewicht A klasse 91+. Mijn opa en mijn vader waren beide keren aanwezig. Ik was hiermee de derde in de generatie Hallie die Nederlands Kampioen was geworden. Dat was een bijzondere gebeurtenis. Tijdens het sportgala 2015 in Markant Uden werd ik gekozen tot sportman van het jaar."

Komt er nog een vierde generatie boksen?
"Livia, de dochter van mijn oudste zus Sharifa, heeft op 5-jarige leeftijd boksexamen gedaan op de Albert Cuyp in Amsterdam. Onder toeziend oog van haar opa heeft ze het gehaald en de volgende dag kon ze trots haar prijs op school laten zien."

Wat zijn je toekomstplannen?
"Op sportief gebied ga ik in april ga ik beginnen met profboksen. Ik krijg dan wel een vergoeding maar dat betekent niet dat ik dan kan stoppen met werken. Ik hoop wel dat ik daar een paar leuke titels kan behalen. 25 april is mijn eerste profwedstrijd in Den Bosch. Mijn vader is een boksgala aan het organiseren waar ik ook ga boksen. Privé hoop ik met mijn leuke vriendin een gezin te stichten. Het mooiste zou zijn als we een zoon krijgen die ook graag wil boksen en dat mijn opa dat nog mag meemaken."

Meer berichten