Buurtgenoten hangen 'samen' nestkasten op tegen processierupsen

  •   keer gelezen

ZEELAND | De afgelopen weken hebben buurtbewoners van 't Oventje de handen ineen geslagen om iets te doen aan de te verwachten overlast van processierupsen in de zomer. Er zijn 20 nestkasten gemaakt en deze zijn opgehangen in allemaal eikenbomen langs de Boekelsedijk en de Lange Goorstraat. Juist op de bomen waar vorig jaar grote nesten met processierupsen zaten. Heel bijzonder is dat een gedeelte van het werk tezamen kon gebeuren, maar het laatste deel hebben ze 'in afzondering' gedaan tijdens de Coronacrisis. 

Vorig jaar stuurde buurvrouw Diana een brief rond aan alle buurtbewoners met dit idee. Daarop reageerde buurvrouw Jolanda enthousiast door hulp van 'Vogelwacht Uden en omstreken' in te schakelen die voor nestkasten zouden zorgen. Helaas bleek de vogelwacht niet aan voldoende hout te kunnen komen maar daar wist buurman Ad wel een oplossing voor. Hij kon aan prachtig duurzaam afvalhout komen. Met een beetje passen en meten bleken deze restjes precies de goede maat te hebben voor mezenkastjes. Buurman Jan kwam spontaan op de proppen met fantastische trespa plaatjes voor de dakjes en Ad zorgde ervoor dat alle plankjes in de juiste maat klaar lagen. Vervolgens werden die met drie buurtbewoners in elkaar getimmerd tot tien prachtige nestkastjes.

Daarna kwam het Coronavirus onze kant op en werden de acties gestaakt. Helaas wachten mezen niet op Corona en zoeken nu huisjes om in te wonen. Maar niet getreurd, via de bestaande groepsapp werd contact onderhouden en zo stond de kruiwagen met nestkastjes keurig langs de weg toen de buurmannen Carel en Max deze op gingen hangen. Inmiddels zijn er elf kastjes opgehangen en liggen er nog tien klaar om in elkaar getimmerd te worden. Dat laatste deel zal ook nog wel gaan lukken. En het goede nieuws is dat er voor zeker twee van de kastjes al interesse getoond is door een paartje koolmezen. Dus het zal een waar mezen-paradijs worden daar rond het kruispunt van de Boekelsedijk/Vooroventje/Lange Goorstraat.
 

Meer berichten