Afbeelding
CORONAVIRIS

Ziekenhuizen moeten elkaar helpen: 'Brabantse ziekenhuizen staan met de rug tegen de muur'

Algemeen Coronavirus 2.374 keer gelezen

VEGHEL | De directeur van het RIVM Jaap van Dissel is voorzichtig positief over de bestrijding van het Coronavirus. Desondanks wil hij niet vooruitlopen wanneer de maatregelen worden afgebouwd. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", vertelde hij woensdagochtend in de Tweede Kamer. 

Volgens Van Dissel stabiliseert de verspreiding van het Coronavirus doordat de besmettingsfactor afneemt. Hij ziet een aantal gunstige signalen, al zijn deze nog niet bevestigd in de resultaten. Daarmee doelt hij op het aantal besmettingen. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", aldus Van Dissel.

Thuisisolatie en handen wassen
Van Dissel benadrukte woensdag nogmaals dat het handen wassen echt heel belangrijk is om overdracht te voorkomen. "Dat heeft veel bijgedragen aan het afremmen van de verspreiding. Verder blijft thuisisolatie van belang voor afname van de verspreiding van het virus", zegt hij. 

De directeur van het RIVM vindt het lastig om te zeggen hoe Nederland ervoor staat in vergelijking met andere landen. Het RIVM baseert zijn cijfers op schattingen en modellen. "Er wordt vooral gekeken naar ziekenhuisopnames en ic-opnames als indicatie over hoe het Coronavirus zich ontwikkelt."

Ziekenhuizen onder water
Naast RIVM-baas Van Dissel was ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, aanwezig in de Tweede Kamer. Hij vertelde dat er nu ongeveer 600 Coronapatiënten op de ic's in ziekenhuizen liggen, volgende week zijn het waarschijnlijk 1100 Coronapatiënten. Plek daarvoor is er volgens Gommers niet.  "Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt om meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor Coronapatiënten." Een centrale regie was er nog niet, maar er is nu een landelijk verdeelcentrum ingericht. "Het is echt spannend", zegt Gommers. De piek voor de intensive care komt volgens de modellen eind mei. "Dat zijn 2200 bedden. Het is fijn dat die piek nog ver voor ons uit ligt, want zo kopen we tijd."
Tot slot deed Gommers nog een oproep aan alle ziekenhuis. "De ziekenhuizen moeten elkaar echt helpen. Sommige staan onder water. Vanavond moet het geregeld zijn. De Brabantse ziekenhuizen staan met de rug tegen de muur." 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant