RIVM: Coronamaatregelen lijken te werken, Veghelse molenaar overleden [LIVEBLOG]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087643&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/uden&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540,541,542,543,544,545" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/uden
LIVEBLOG Coronavirus

RIVM: Coronamaatregelen lijken te werken, Veghelse molenaar overleden

  •   23897 keer gelezen

VEGHEL/UDEN | Volg hier het liveblog over de effecten van de Coronacrisis in de regio Veghel en Uden. Tips en andere nieuwsfeitjes mogen worden verstuurd naar: redactie@stadskrantveghel.nl (regio Veghel/Meierijstad) en redactie@udensweekblad.nl (regio Uden).

11.11 uur:
Molenaar van de Kilsdonkse molen Hans van den Biggelaar uit Veghel is overleden aan de gevolgen van het Coronavirus.

10.51 uur:

10.40 uur:
De belasting van de intensivecareafdelingen duurt nog wel even. Dat zei Van Dissel woensdagochtend. "De cijfers lijken erop te wijzen dat het aantal nieuwe opnames afneemt. Maar dat is nog erg onzeker", aldus Van Dissel. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde opnametijd per coronapatiënt van drie weken.

10.35 uur:
Van Dissel roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Werk thuis indien mogelijk en ga alleen naar buiten als dat nodig is." Als men klachten heeft van de bovenste luchtwegen, zoals een neusverkoudheid? Blijf thuis, ziek uit, doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Bij koorts of benauwdheid: ook gezin in quarantaine.

10.24 uur:
RIVM-baas Jaap van Dissel bracht woensdagochtend de Tweede Kamer op de hoogte over het verloop van de Coronacrisis. "De maatregelen lijken te werken. De effecten worden met vertraging zichtbaar. Het reproductiegetal (R0) daalt en de versnelling neemt af, maar er komen elke dag nog nieuwe patiënten bij. Daarom is het volhouden van maatregelen nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Daarmee stijgt ook weer de vraag naar (intensieve) zorg", aldus Van Dissel.

09.30 uur:
Winkelketen HEMA laat weten dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar komt door de Coronacrisis. Een faillissement kan alleen worden voorkomen als belangrijkste zakelijke relaties het bedrijf lastenverlichting bieden. Dat schrijft het FD.

Sinds begin februari zijn er ook producten van HEMA te vinden in verschillende supermarkten van de Jumbo.
Jumbo Supermarkten en HEMA hebben een commerciële samenwerking in Nederland en België. Beide bedrijven willen hierdoor elkaars activiteiten versterken

09.27 uur:

09.22 uur:
Het Udenfonds, Alledaags Geluk en De Koekenbakkers sloegen onlangs de handen ineen om bij ouderen voor een geluksmoment te zorgen: een gratis maaltijdbox van twee naturel pannenkoeken, een bakje poedersuiker, ijs en een cadeautje. Uiteindelijk hebben ze in totaal 200 ouderen in de gemeente Uden weten te bereiken. "Een verdubbeling van het aantal wat we in eerste instantie zouden gaan bereiken", vertelt Brigitte Litjens van Alledaags Geluk blij. "We wilden iets doen voor onze oudere medemens in deze bijzondere periode. Door de maatregelen zijn er kwetsbare ouderen die alleen thuis zijn komen te zitten en die geen bezoek mogen ontvangen. Daarnaast mag de maaltijdservice, zoals zij dat gewend waren, niet meer leveren. Met name de ouderen in de Carolushof en de Odiliaflat in Uden worden hiermee zwaar getroffen."

Woensdag 1 april 09.19 uur:
Het tekort aan mondkapjes tijdens de Coronacrisis is alom bekend. Daarom is Merel Vesters-van Bree uit Uden een initiatief gestart om herbruikbare stoffen mondkapjes te maken voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. "Ik ben zelf niet in de zorg werkzaam, maar ik wil wel graag mijn steentje bijdragen tijdens de Coronacrisis", vertelt Merel. "Ik naai al jarenlang en ben daarom gaan informeren hoe ik zelf mondkapjes kan maken. Dat moet voor de veiligheid uiteraard op de juiste manier gebeuren." In Nederland is hier weinig over bekend. Daarom volgt Merel het Belgische patroon. De mondkapjes zijn dan ook niet bedoeld om besmette personen te verzorgen, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het initiatief om zelf mondkapjes te maken was er nog niet in Uden. Daarom is Merel ermee gestart. "Er zijn zorginstanties, bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar geen mondkapjes worden gedragen. Bij andere raken de voorraden steeds verder op. Zij zijn er blij mee." Een groot voordeel is dat de mondkapjes wasbaar zijn.20.13 uur:
Robèr Willemse, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, laat op NPO Radio 1 weten dat er een zware periode aanbreekt voor de horeca. "Het is blijkbaar nodig voor de gezondheid, maar het wordt een zware tijd voor de branche", aldus Willemse.

20.10 uur:
De KNVB heeft na de door het kabinet aangekondigde maatregelen besloten dat de competities in het amateurvoetbal per direct zijn beëindigd. Dat geldt voor zowel de senioren als de junioren op het veld en in de zaal. Ook de bekercompetitie wordt niet uitgespeeld.

19.43 uur:
"We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig. Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", aldus premier Mark Rutte.

Lees hier alles over het besluit van het kabinet.

19.30 uur:
De maatregelen op een rijtje:

19.05 uur:
De maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. De scholen blijven tot en met de meivakantie dicht.

De verlenging van de maatregelen houdt in dat cafés, restaurants en de scholen voorlopig dichtblijven. Dinsdag 28 april valt in de meivakantie. Dat betekent dat leerlingen op zijn vroegst op maandag 4 mei weer naar school gaan. Ook sportclubs blijven gesloten.

17.30 uur:
De politie in Schijndel heeft dinsdagmiddag een groepje jongeren op de bon geslingerd. "Jammer dat sommigen niet de ernst van de huidige situatie inzien", aldus de politie. De jongens kregen de boete op de Lijsterbeslaan in Schijndel. Ze zaten met zijn vijven in een personenauto.

17.24 uur:

14.55 uur:
Maandagavond is de vaste repetitieavond voor het harmonieorkest van Zeelandia, maar nu uiteraard niet. In plaats daarvan lanceerden ze afgelopen maandag hun muzikaal hart onder de riem voor alle Zeelanders, Brabanders of wie dan ook. "We proberen inspiratie, hoop en troost te bieden en tonen respect op de manier waarop wij dat kunnen: door samen muziek te maken", aldus Willem Koenders van het harmonieorkest. "Maar dan thuis. Alle muzikanten hebben thuis het nummer 'You'll Never Walk Alone ingespeeld. We volgen daarmee een mooi voorbeeld van andere orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest." Beluister het nummer hier.

14.13 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 722 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 4712.

Het totaal aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het Coronavirus is 1039, een stijging van 175 ten opzichte van gisteren.

Lees hier meer.

13.39 uur:
Het bedrijf Hutten catering in Veghel is in één klap 90 procent van de omzet kwijtgeraakt. Volgens eigenaar Bob Hutten moeten we de 'financiële pijn eerlijk verdelen'. Dat zegt hij in gesprek met Food Inspiration

"Ik zie de overheid goed acteren, hoewel je natuurlijk hoopt dat ze nog sneller duidelijkheid geven over de steunmaatregelen. Veder moet iedereen gaan bijdragen: werkgevers, pandeigenaren, leveranciers, maar ook werknemers. Het zou toch wel heel gek zijn dat als we geen omzet hebben en al mijn samenwerkers op 1 juli gaan vragen: wat gaan we doen met die 25 vakantiedagen die nog uitstaan? Werkgevers en vakbonden in Nederland zullen nu met elkaar in gesprek moeten gaan. Hoe we de pijn gaan verdelen weet ik ook niet precies. Maar dit weet ik wel: het is veel erger je baan te verliezen dan een keer iets in te leveren van je vakantiegeld. We moeten hier met elkaar doorheen", aldus Bob. 

12.35 uur:
Ter Horst van Geel opent per vandaag weer de winkels, met uitzondering van Uden en Veghel. De zaak hield vanwege het coronavirus de deuren van de winkels een week dicht.

In Veghel en Uden blijven de deuren voorlopig gesloten. Het is niet bekend wanneer ze weer opengaan. 

11.15 uur:
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat bedrijven verantwoordelijk moeten omgaan met de noodmaatregel voor de loonkosten. "Ik wil een beroep doen op ieders morele verantwoordelijkheid. Dit is een noodmaatregel, in crisistijd, die we treffen voor algemeen belang." Koolmees hoopt dat bedrijven hem ook zo gebruiken.

10.10 uur:
'Wees loyaal, koop lokaal, zeker nu'. Dat vindt centrummanager Dirk Lammers. 

De Coronacrisis zorgt voor moeilijke en onzekere tijden. Dat geldt ook voor ondernemers. Maar, de Veghelse centrumondernemers zitten niet stil. Van woensdag 25 maart tot en met dinsdag 30 juni loopt de campagne Wees loyaal, koop lokaal! waar vele winkels, horecagelegenheden en overige bedrijven in het centrum van Veghel aan mee doen.  

10.09 uur:
'Wat een enorm bedrag!", aldus de Voedselbanken. Zij zijn blij met een gift van één miljoen euro van de Postcode Loterij. Zij doen een extra schenking om het voedseltekort te voorkomen bij duizenden huishoudens.

Dinsdag 09.12 uur:

15.56 uur:
Televisiepresentator en programmamaker Jaïr Ferwerda was vandaag in Uden om opnames te maken voor het televisieprogramma Jinek, met als onderwerp het Coronavirus. Onder meer burgemeester Hellegers komt aan het woord. Jinek is vanavond tussen 21.15 en 21.30 uur uur te zien op RTL4.

15.00 uur:
De hemel boven Erp wordt zaterdag verlicht. "Dit doen we voor alle helden in de Erpse gemeenschap, maar ook voor de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Hopelijk speelt het weer een goede rol en is de lichtshow in heel Erp te zien", laat Johan van de Leijgraaf namens de initiatiefnemers weten. 

14.30 uur:
In Meierijstad zijn er 243 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 154 en in Boekel op 61.

Overzicht aantallen
Het totaal aantal positief geteste patiënten: 11.750 (+884).
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 3990 (+507).
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 864 (+93).

Lees hier meer over de laatste update van het RIVM.

13.54 uur:
Burgemeester Kees van Rooij heeft afgelopen week de inwoners van alle verzorgingstehuizen van Meierijstad een persoonlijke boodschap gestuurd in de vorm van een brief. Daarnaast trakteerde hij de bewoners en het verzorgend personeel allemaal op een appelflap.

Het gebaar is in alle kernen zeer gewaardeerd. In totaal ging het om 2000 brieven.

13.40 uur:
Het kabinet gaat dinsdagavond bekendmaken dat de Coronamaatregelen worden verlengd. Ze lopen nu tot 6 april. Het is nog niet bekend tot wanneer de nieuwe afspraken geldig zijn en of er extra maatregelen worden genomen.

Dinsdagavond is er rond 19.00 uur een persconferentie waarin uitleg wordt gegeven. De NOS zendt deze live uit.

13.07 uur: 
Om ouderen te helpen de Coronacrisis door te komen, gaat Janelli van 30 maart tot en met 30 april 10 procent van de omzet besteden aan luisterboeken en spelletjes voor ouderen in Veghel en Heeswijk-Dinther. Janelli is vooralsnog tijdens de Coronacrisis woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Ook 10 procent van de online-omzet is voor de ouderen. 

13.02 uur:
Udenaar Gerard Dortmans is afgelopen zaterdag, net voor zijn 82e verjaardag, na een kort ziekbed overleden. Hij overleed aan de gevolgen van het Coronavirus. Gerard was een bekende in Uden en omgeving, en dan vooral om zijn muzikaliteit. Hij nam zijn accordeon overal mee naartoe en speelde in meerdere verschillende bands.

12.55 uur:
Voor het eerst in de geschiedenis van de Udense Trap-in gaat de jaarlijkse sponsorfietstocht voor het goede doel op Tweede Pinksterdag, 1 juni niet door. Het bestuur heeft dit besluit moeten nemen als gevolg van de recent aangescherpte overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dat betekent dat het tot nu toe ontvangen sponsorgeld zal worden gereserveerd tot volgend jaar en dan alsnog zal worden uitgekeerd aan de vijftien ontwikkelingsprojecten, die voor dit jaar al waren aangewezen door de selectiecommissie. De Trap-in wordt verzet naar Tweede Pinksterdag 2021, dat valt op 24 mei.

11.51 uur:
Theater De Blauwe Kei in Veghel viert vandaag haar 53ste verjaardag. "Wij willen onze verjaardag natuurlijk graag met jullie vieren en dat doen we door middel van de enige-echte-theater-verjaardagsquiz", laat het theater weten. 

Check de Facebookpagina van De Blauwe Kei als je mee wil doen.

11.20 uur:
Koster van de Lambertuskerk en vrijwilliger bij Joachim & Anna Harrie Bakker is zondag 29 maart op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het Coronavirus.

11.05 uur:
Jan Poels is vrijdag 27 maart overleden aan het Coronavirus. Jan was een PvdA'er in hart en nieren, enorm gedreven en actief binnen de partij. Ook heeft hij zich jaren ingezet voor tal van maatschappelijke organisaties. "We denken met warme genegenheid en bewondering terug aan hem", laat PvdA Meierijstad weten.

In totaal was Jan dertien jaar raadslid voor PvdA in de gemeente Veghel.

10.50 uur:
Voorzitter Ben Tuithof van UDI'19/CSU heeft in een open brief aan alle leden laten weten dat de Udense vereniging dit seizoen aanzienlijk minder inkomsten zal genereren dan in andere jaren. De gevolgen van de coronacrisis zegt de preses 'moeilijk in te schatten'. "Gelukkig zijn we een financieel solide organisatie en hebben we de afgelopen jaren een sterk financieel beleid gevoerd. Dat geeft ons een beetje rust op de korte termijn in deze onzekere tijd", aldus Tuithof. "Wij zijn en blijven in belangrijke mate afhankelijk van de continue toestroom aan middelen, zoals sponsorgelden, contributies maar ook de horeca-inkomsten in de kantine. Wij verwachten dat die laatste categorie opbrengsten zwaar onder druk komt te staan door de coronacrisis. Juist omdat er in de laatste maanden enkele grote evenementen op het programma stonden, waaronder de Eastern Open, de KNVB-bekerfinales en de traditionele Rommelmarkt van onze Supportersclub, genereren we dit seizoen fors minder inkomsten."

10.37 uur:
Trattoria da Roberto uit Veghel brengt dinsdagmiddag 250 tiramitoetjes, de Jumbo Foodmarkt heeft dit aantal inmiddels verdubbeld, naar ziekenhuis Bernhoven in Uden. "Om de harde werkers in, zeg maar rustig het epicentrum, te verwennen. Hoe gaaf zou het zijn als we er geen 500 maar 5000 mogen afleveren", laat Robert Wallet, eigenaar van het Veghelse restaurant, weten.

Op www.da-roberto.nl kun je 10 tiramitoetjes bestellen voor 15 euro. In overleg met Bernhoven worden de gedoneerde tiramitoetjes uitgedeeld aan de zorgmedewerkers. "Ik hoop natuurlijk dat wij er zoveel mogen maken de aankomende weken dat we ook alle andere zorginstellingen kunnen gaan voorzien van tiramitoetjes! Want alle zorgmedewerkers verdienen een tiramitoetje", vindt Robert.

09.59 uur:
De geplande Kersouweproducties van 2020 'De Bende van Jan de Lichte' en 'De Fantastelingen' zijn in verband met het Coronavirus voor komende zomer helaas gecanceld. Beide producties worden verschoven naar 2021, zo heeft het natuurtheater in Heeswijk-Dinther besloten.

Maandag 30 maart 09.00 uur:
Stichting Vrienden van Sint Joachim & Anna hebben paasmandjes gevuld voor de bewoners van het Veghelse verzorgingshuis. De mandjes kunnen dit jaar, vanwege het Coronavirus, niet persoonlijk worden afgegeven bij de bewoners. Ze worden bij de receptie bezorgd en, met dank aan het al zéér druk bezette personeel, vervolgens uitgedeeld om de bewoners met Pasen tóch te verrassen.

16.30 uur:
"De situatie in huize Van der Wijst is qua Corona uitermate relaxed. Vinden wij zelf. En dat terwijl we er tijdelijk een viertal bewoners bijgekregen hebben. Een mini-samenscholing zou je kunnen zeggen", aldus onze columnist Hans van der Wijst.

Lees zijn hele column 'Vol Huis' hier.

15.20 uur:
Sjef van Nunen is op 85-jarige leeftijd overleden aan het Coronavirus. Sjef was jarenlang koster in de Heilige Johannes kerk Veghel-Zuid en onder andere 49 jaar lid van Blauw Geel.

15.04 uur:
Geen livemuziek in de Afzakkerij? Jawel hoor. Live via Facebook treden de Killed by Martians op.

15.00 uur:
Ras-Blauw Geler Toon van de Laar is op 89-jarige leeftijd overleden aan het Coronavirus.

14.42 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1104. Daarmee komt het totale aantal op 10.866. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 771, een stijging van 132 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3483 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 529.

Meierijstad telt 227 Coronapatiënten en in Uden zijn het er 142.

Lees HIER meer.


Meldingen aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot en met 28 maart 10:00 uur zijn weergegeven in blauw. Meldingen van 28 maart 10:01 uur tot en met 29 maart 10:00 uur zijn weergegeven ingroen (Foto: Magda Knijff)

13.30 uur:
Het Veghelse blaaskapel Dè Wel Jaaó treedt vandaag op voor de bewoners en verplegers van het Aatrium, Joachim & Anna en De Watersteeg. "Wij hebben dit besloten, om hierbij te laten zien dat wij niet alleen een carnaval blaaskapel zijn, maar ook graag onze steun en bijdrage willen geven in deze moeilijke tijd", aldus Dè Wel Jaaó.

De planning is als volgt:
15.00 uur             AAtrium
15.45 uur             Joachim en Anna
16.30 uur             De Watersteeg

Zondag 13.12 uur:
Het Comité Veghelse Avondvierdaagse heeft besloten het jaarlijks terugkerend evenement dit jaar niet door te laten gaan in verband met het Coronavirus. "We stellen de gezondheid van alle wandelaars, medewerkers en organisatoren boven alles en zien derhalve geen andere mogelijkheden. Volgend jaar gaan wij er met z'n allen weer iets leuks van maken en rekenen op een groot aantal deelnemers", aldus de organisatie achter de Veghelse Avondvierdaagse. 

17.45 uur:
Feestweekenden RKVV Erp verzet.

"De voorbereidingen waren al in volle gang, maar helaas hebben wij in goed overleg met alle betrokkenen moeten besluiten om de jubileumweekenden 75 jaar RKVV voor de jeugd en senioren te verzetten naar 4, 5 en 6 en 11, 12 en 13 juni 2021", aldus de Erpse voetbalclub.

17.42 uur:

16.59 uur:
De politie heeft gisteravond een jongeman aangehouden in Uden wegens belediging van meerdere politieambtenaren, het niet tonen van een identiteitsbewijs en voor overtreding van de noodverordening. De jongeman is meermaals gevraagd om mee te werken aan de corona-maatregelen en aan de controle, maar weigerde dit. De gemeentelijke handhavers en de politie zijn druk doende met het handhaven van de noodverordening met de maatregelen tegen het coronavirus. Meerdere overtreders zijn aangesproken en gewezen op het feit dat met drie of meer personen de 1,5 meter afstand van elkaar gerespecteerd moet worden. Het boetebedrag bedraagt 390 euro.

14.15 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1159. Daarmee komt het totale aantal op 9762. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 639, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2954 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 454. In Meierijstad zijn er 207 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 130 en in Boekel op 53. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen.

13.27 uur:
De lifeliner 5, die sinds dinsdag vanaf vliegbasis Volkel klaar staat om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren, is vanochtend ingezet om een patiënt te vervoeren.

19.39 uur:
Heb jij een iPad over die je eigenlijk wel kunt missen? Lever deze dan in, zodat bewoners van zorginstellingen in Uden hier gebruik van kunnen maken om te kunnen videobellen met familie en kennissen. Je kunt jouw iPad tijdens de openingstijden inleveren op het gemeentehuis aan de Markt in Uden. Het zou fijn zijn, als je de oplader erbij inlevert. Zorg ervoor dat je je gegevens op de iPad wist. Hiervoor biedt Apple een instructie op hun website. Eventueel volstaat uitloggen ook. Er wordt daarna voor gezorgd dat de iPad gereset wordt, zodat een nieuwe gebruiker er weer plezier van kan hebben.

17.48 uur:
De online actie 'Hart onder de riem voor de helden van Bernhoven ziekenhuis' heeft inmiddels al bijna 38.000 euro opgeleverd, waarvoor er bij ruim 30 restaurants bonnen zijn gekocht. De actie is opgezet door Suze de Jong uit Uden en Liza Kremers uit Erp. Zij hebben als doel om alle medewerkers van het Bernhoven ziekenhuis in Uden een eetbon aan te bieden van een horecazaak uit de regio. Zo snijdt het mes aan twee kanten, want niet alleen de zorgverleners, maar ook horecaondernemers hebben het zwaar. Voor elke 30 euro kopen Suze en Liza initiatiefnemers van de actie, een eetbon waarmee een medewerker bedankt kan worden. Vind jij ook dat meer medewerkers een hart onder de riem verdienen? Doneer dan door hier te klikken. "Zij zorgen voor ons, wij zorgen samen voor hen!"

16.15 uur:
De Coronacrisis treft ondernemers hard. HOBIJ ziet onder andere bij haar klanten overcapaciteit ontstaan en bij andere bedrijven weer ondercapaciteit. Daarom heeft HOBIJ belangeloos het initiatief genomen ondernemers aan elkaar te koppelen. Van zzp'ers tot grote bedrijven. Om elkaar te kunnen helpen met flexibele inzet van arbeidskrachten.

15.00 uur:
Om teveel mensen tegelijk op de Milieustraat in Uden te voorkomen, worden telkens maar zo'n tien auto's toegelaten. Hoewel de gemeente dringen oproept om alleen afval naar de Milieustraat te brengen als het strikt noodzakelijk is, staat er momenteel een hele lange rij. De gemeente vraagt om kleine hoeveelheden afval tot een andere keer te bewaren. Kom als het echt moet het liefst op maandag of woensdag, dan is het rustiger dan op vrijdag of zaterdag, en kom dan met zo min mogelijk mensen.

14.32 uur:
In Meierijstad zijn er sinds gisteren 27 Coronapatiënten bijgekomen. In totaal ligt het aantal nu op 195. 
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1172. Daarmee komt het totale aantal op 8603. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 546, een stijging van 112 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2500 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 349.

Lees HIER alles over de laatste update van het RIVM. 

13.23 uur:
Stadskrant Veghel en Udens Weekblad denken mee met ondernemers: mail of bel ons gerust. 

12.40 uur:
Sportverenigingen en -stichtingen kunnen via het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen. De eenmalige gift van het kabinet -die er ook is voor ondernemers- is met het oog op vaste lasten die betaald moeten blijven terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen vanwege de coronacrisis. Klik hier voor meer informatie.

12.19 uur:
Op de afdelingen Intensive Care van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel veel patiënten die besmet zijn met het Coronavirus. De verwachting is dat de komende twee weken de patiëntenstroom naar de ziekenhuizen nóg verder zal toenemen. Bij BrabantZorg komt er op vier locaties een Corona-afdeling. In Veghel gaat het om De Watersteeg en in Uden om Udens Duyn

11.45 uur:
THEATER-THUIS-TIP

Vanavond vindt NPO Radio2 Eerste Online festival plaats. Onder andere Ilse DeLange, Danny Vera en de 3JS treden op tijdens dit festival. Tussen 18.00 uur en 00.00 uur hoor je diverse Nederlandse artiesten live vanuit een podium in hun huiskamer.
 

11.00 uur: 
Het Coronavirus laat diepe sporen achter in onze samenleving. Op de supermarkt, een paar winkels en de apotheek na is vrijwel alles gesloten. Het sociale contact wordt zo tot het minimum beperkt. De deuren van het PieterBrueghelHuis zijn ook gesloten, maar stilzitten doen ze er niet. "We blijven actief, want voor onze gasten zijn wij onmisbaar", aldus coördinator Karin Cornelissen.

09.02 uur:
Bernhoven heeft besloten de kinderafdeling per direct te sluiten. Het Udense ziekenhuis heeft hiervoor gekozen om medewerkers, materiaal en apparatuur zo goed mogelijk in te kunnen zetten voor de acute zorg die nodig is vanwege de Coronacrisis.

Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met het personeel van de kinderafdeling. Het kan zijn dat er inzet nodig is op andere afdelingen. Bij de kinderafdeling zijn ze overvallen door het besluit, maar er is begrip voor de situatie. 

Vrijdag 27 maart 08.47 uur:
Door de coronacrisis is er in korte tijd veel veranderd. Er komt veel op mensen af, zeker voor opvoeders. We moeten ons eigen (thuis)werk zien te verenigen met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen en de kinderen zijn fulltime thuis. Hoe ga je daarmee om? Centrum Jeugd en Gezin Meierijstad biedt een gratis webinar aan: 'Met de kinderen thuis, samen de nieuwe situatie door'. Het webinar is op 1 april om 20.30 uur. Aanmelden kan vanaf nu.


20.50 uur:
Er liggen sinds gisteren 117 meer patiënten op de intensive care. Het is de grootste stijging tot nu toe.
Er liggen op dit moment 761 Coronapatiënten op de intensive care. Dat laat de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care weten.

19.00 uur:
De topsporters die gesponsord worden door Jumbo hebben via een video het personeel van de Veghelse supermarktketen een hart onder de riem gestoken. Onder andere Tom Dumoulin, Kjeld Nuis, Sven Kramer en hun Belgische teamgenoot Wout van Aert hebben mooie woorden over voor de 'supermarkthelden'. 

18.17 uur:
De 'Mafste dag van je leven' continues.

Na het succes in Erp lanceren de Uitjesbazen op zondag 29 maart een aantal nieuwe varianten van de 'Mafste dag van je leven'. In samenwerking met Café Abbey Road (Veghel), Hart van Bourdonck (Boerdonk), Café-Zaal Kleijngeld (Zijtaart), Bar de Ketel (Vorstenbosch) en D'n Brouwer (Mariaheide) wordt de dag vol gekkigheid gehouden. 

16.57 uur:
De zorgprofessionals hebben een groot tekort aan beschermingsmiddelen. Daarom worden er nu mondkapjes, beschermingsbrillen (vuurwerkbrillen) en plastic handschoenen verzameld aan de Hockeyweg 3 in Uden. Op de gemeentewerf van de gemeente Uden staan drie containers klaar: een voor brillen, een voor mondkapjes en een voor plastic handschoenen. Inleveren kan iedere werkdag van 8.00 uur tot 15.30 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 11.00 uur. Heb je beschermingsmiddelen die de zorg op dit moment heel goed kan gebruiken? Lever ze dan in.

16.30 uur:
Zorghotel Udens Duyn gaat vanaf morgen coronapatiënten opvangen. "Het hotel is volledig ingericht voor de opvang van coronapatiënten", aldus manager Marco Brisko. "Afgelopen maandag hebben we het scenario uitgewerkt en zijn we druk bezig geweest met zoeken van onderdak voor onze 62 gasten. Dat is gelukkig hartstikke goed gelukt." Het zorghotel is via een loopbrug verbonden met Ziekenhuis Bernhoven. In het hotel kunnen gasten normaliter op comfortabele wijze herstellen na een operatie, of genieten van een vakantie met zorg.

16.10 uur:
Heb jij nog een puzzel over? In Uden wordt opgeroepen om deze te doneren aan de legpuzzelactie voor de eenzame mensen onder ons gedurende het Coronavirus. Op dit moment staat aan de achterkant van het gemeentehuis in Uden, aan de kant van de Nieuwe Markt, een rolcontainer. Daar kun je de legpuzzels afleveren. De container staat er tot vanavond 19.00 uur en morgen vanaf 09.00 uur. Er wordt voor gezorgd dat de puzzels conform de richtlijnen van het RIVM de virusvrij bezorgd worden.

16.04 uur:
Een boekentip! Yvonne van de Veghelse bibliotheek tipt het luisterboek van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen.

14.23 uur:
"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden", laat het RIVM weten.

14.14 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1019. Daarmee komt het totale aantal op 7431. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 434, een stijging van 78 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2151 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
In Meierijstad zijn er 168 mensen besmet met het Coronavirus. Gisteren waren dat er 149. Lees hier meer.

13.53 uur:

'Wees loyaal, koop lokaal. Zeker nu'

"Het zijn bizarre tijden. Deuren van horeca zijn gesloten. De zon schijnt, maar de terrassen zijn leeg en de winkelstraten zijn extreem rustig. "Maar het goede nieuws is dat Veghelse centrumondernemers zeker niet stilzitten. Ze zijn creatief. Ze brengen hun restaurant bij je thuis. Of ze bieden je de mogelijkheid om kleding of schoenen thuis te passen of je favoriete boek bij je thuis te bezorgen", aldus het centrummanagement.

13.47 uur:
Volgens Minister De Jonge gaat Nederland de IC-capaciteit net halen. Er liggen nu ongeveer 600 patiënten op de IC's, volgende week zijn dat er naar verwachting 1600. Daarvan hebben er 1100 Corona. De minister denkt dat het net gehaald gaat worden.

12.02 uur:

11.41 uur: 
De nieuwe website Hallo Familie is gelanceerd. Het doel van dit platform is de strijd tegen het eenzaamheidsvirus aan te gaan. Dit gebeurt door middel van crowdfunding voor tablets voor eenzame ouderen, maar ook door informatie te bieden wat je zelf kunt doen om te helpen. Daarnaast is het mogelijk oude smartphones te doneren, die daarna professioneel geïnstalleerd en gereinigd worden.

10.00 uur:
De burgemeesters in Nederland speldden in april van dit jaar geen lintjes op. Dit heeft te maken met de maatregelen die zijn getroffen vanwege het coronavirus.
De gedecoreerden worden wel persoonlijk op de hoogte gebracht. Er wordt nog gezocht naar één landelijk moment waarop alsnog de Lintjesregen plaats zal vinden. 

09.22 uur:
Het is zelden zo stil geweest op De Empel in Erp en De Bernadette in Veghel. In verband met het Coronavirus zitten de leerlingen van beide basisscholen thuis. Toch wordt er onderwijs gegeven, onder andere door juffrouw Rientje Beekmans en meester Frank van Leuken. Zij leggen hier uit hoe dat in zijn werk gaat. "Het is een vreemde en onwerkelijke tijd, maar met zijn alle slaan we ons er doorheen", aldus Frank.


Een screenshot van de klassenconsultatie. Pim en Niels steken hun duim op naar juffrouw Rientje.

09.16 uur:
De weekmarkt op donderdag op het Meijerijplein mag voorlopig doorgaan. De gemeente Meierijstad volgt de lijn van het besluit van de veiligheidsregio Brabant-Noord. "We onderschrijven het onderliggende argument dat markten net als supermarkten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte", aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook de milieustraat blijft gewoon open

09.02 uur:
Recessie onvermijdelijk, oploop staatsschuld blijft te dragen

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst in vier scenario's de economische impact van het Coronavirus in 2020 en 2021. De scenario's hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario's resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1.2 procent tot 7.7 procent. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2.7 procent optreden. In drie van de vier scenario's is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

08.50 uur:
Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen heeft WijNu besloten dat Vat Oe Fiets op Hemelvaartsdag (21 mei) niet doorgaat. WijNu heeft begrip voor de genomen maatregelen. "Met zijn allen moeten we het Coronavirus bestrijden om ze snel mogelijk weer de draad op te kunnen pakken", laten ze weten. Het WijNugebouw blijft helemaal gesloten tot 1 juni.

Donderdag 26 maart 08.30 uur:
Wat besluiten sportbonden in tijden van Coronacrisis? Op Kliksport zijn twaalf sporten op een rijtje gezet.


21.23 uur:
Het kabinet beslist komende dinsdag over hoe het verdergaat na 6 april. Tot en met 6 april zijn onder meer scholen, cafés en restaurants dicht. Er wordt dus een besluit genomen over alle maatregelen die gelden tot 6 april, zoals ook de sluiting van sportverenigingen en het zo veel mogelijk thuis blijven en thuiswerken.

21.14 uur:
Cateraar Maison van den Boer verrast bewoners en medewerkers van drie Veghelse tehuizen van BrabantZorg met luxe gebakjes. Zij kregen woensdag 25 maart een onverwachtse traktatie in deze moeilijke tijd.
Eerder doneerde de cateraar al een grote voorraad aan de voedselbank door de vroegtijdige beëindiging van TEFAF en de annulering van evenementen zoals The Dutch Masters Indoor Brabant.

21.00 uur:
Boekhandel Schellen heeft op woensdag 25 maart een groot pakket kleurmiddelen en kleurplaten aan de Watersteeg in Veghel geschonken. 

17.20 uur:
Veiliger winkelen bij de Jumbo Foodmarkt.

17.03 uur:
De scholen binnen Voortgezet Onderwijs Veghel (Zwijsen College en Fioretti College) zijn momenteel druk bezig met de planning van de afronding van de schoolexamens. Nu het Centraal Examen niet door gaat, zijn de eindresultaten van de schoolexamens bepalend voor het verkrijgen van een diploma.

"We zijn ervan overtuigd dat we uiteindelijk op basis van alle schoolexamenresultaten van de afgelopen twee jaar een goed beeld kunnen vormen en een gefundeerde examenuitslag kunnen neerzetten", aldus locatiedirecteur Clemens Geenen van het Fioretti College.

Op het Zwijsen College stond voor de examenleerlingen deze week de derde en laatste schoolexamenweek gepland. "Uiteraard hebben we deze uit veiligheidsoverwegingen geannuleerd, zoals ook het advies van het ministerie was. Na 6 april zullen deze schoolexamens alsnog gemaakt worden en is er ruimte om te herkansen en in te halen", vertelt locatiedirecteur Barbara Sol.

Lees HIER meer.

16.44 uur:
Tom van Aarle uit Veghel en Maarten de Gans uit Boxtel gaven woensdagmiddag een verrassingsoptreden aan de bewoners van Sint Joachim & Anna. De bewoners van het Veghelse verzorgingshuis mogen niet naar buiten en de twee muzikanten niet naar binnen. Maar daar hadden Tom en Maarten iets op gevonden. Met een paar mobiele speakers gaven beide heren een heus mini-concert. "Door de ramen zien we vrolijke mensen, maar ook bewoners die ontroerd zijn. Dat ontroert ons dan weer. Daar doe je het voor. Het is heel dankbaar om te doen", aldus Tom.

15.45 uur: 
De omzet van de Nederlandse supermarkten bedroeg in week 12 van dit jaar 933 miljoen euro. Dat is 22 procent meer dan dezelfde week in 2019.
De groei was vorige week wel lager dan de stijging in week 11 (31 procent). Deze grote verschillen in omzet hebben alles te maken met het Coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.

14.30 uur:
In Meierijstad zijn er 149 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 94 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 81 Coronapatiënten en Bernheze 69.
Lees hier meer over de aantallen in heel Nederland.

14.15 uur:
MARS legt fabriek in Veghel tijdelijk stil

13.47 uur:
Het Coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Sommige patiënten met COVID-19 hebben het Coronavirus in de ontlasting.

13.32 uur:
Het Openbaar Ministerie gaat hard optreden tegen mensen die de coronacrisis misbruiken om een misdaad te plegen. De zaken worden snel behandeld met hoge strafeisen. Deze beginnen met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

13.01 uur:
Toos van der Heijden is zaterdag 21 maart op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Toos, geboren in Zijtaart, was een bekend gezicht in het Veghelse. Zij werkte jarenlang in de entree van de Sligro.

12.35 uur:
Naast RIVM-baas Van Dissel was ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, aanwezig in de Tweede Kamer. Hij vertelde dat er nu ongeveer 600 Coronapatiënten op de ic's in ziekenhuizen liggen, volgende week zijn het waarschijnlijk 1100 Coronapatiënten. Plek daarvoor is er volgens Gommers niet.  "Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt om meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor Coronapatiënten." Een centrale regie was er nog niet, maar er is nu een landelijk verdeelcentrum ingericht. "Het is echt spannend", zegt Gommers. De piek voor de intensive care komt volgens de modellen eind mei. "Dat zijn 2200 bedden. Het is fijn dat die piek nog ver voor ons uit ligt, want zo kopen we tijd."
Tot slot deed Gommers nog een oproep aan alle ziekenhuis. "De ziekenhuizen moeten elkaar echt helpen. Sommige staan onder water. Vanavond moet het geregeld zijn. De Brabantse ziekenhuizen staan met de rug tegen de muur."

12.29 uur:
De directeur van het RIVM Jaap van Dissel is voorzichtig positief over de bestrijding van het Coronavirus. Desondanks wil hij niet vooruitlopen wanneer de maatregelen worden afgebouwd. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", vertelde hij woensdagochtend in de Tweede Kamer. 
Volgens Van Dissel stabiliseert de verspreiding van het Coronavirus doordat de besmettingsfactor afneemt. Hij ziet een aantal gunstige signalen, al zijn deze nog niet bevestigd in de resultaten. Daarmee doelt hij op het aantal besmettingen. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", aldus Van Dissel.

12.00 uur:
Het Coronavirus grijpt in Meierijstad om zich heen en het verdriet stapelt zich in onze gemeente op. Burgemeester Kees van Rooij volgt alle ontwikkelingen op de voet. "De situatie in onze gemeente is zorgelijk. De lijntjes met alle hoofdrolspelers zijn kort en naar omstandigheden hebben we het redelijk onder controle", vertelt hij. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087643&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/uden&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540,541,542,543,544,545" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093078&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/uden&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540,541,542,543,544,545" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661554&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/uden&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540,541,542,543,544,545" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099820&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/uden&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=540,541,542,543,544,545" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>