Logo kliknieuws.nl/uden
Merel Vesters-van Bree (34) naait thuis herbruikbare mondkapjes voor zorginstanties in Uden.
Merel Vesters-van Bree (34) naait thuis herbruikbare mondkapjes voor zorginstanties in Uden.

Udense Merel naait herbruikbare mondkapjes

  •   keer gelezen

UDEN | Het tekort aan mondkapjes tijdens de Coronacrisis is alom bekend. Daarom is Merel Vesters-van Bree uit Uden een initiatief gestart om herbruikbare stoffen mondkapjes te maken voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

"Ik ben zelf niet in de zorg werkzaam, maar ik wil wel graag mijn steentje bijdragen tijdens de Coronacrisis", vertelt Merel. "Ik naai al jarenlang en ben daarom gaan informeren hoe ik zelf mondkapjes kan maken. Dat moet voor de veiligheid uiteraard op de juiste manier gebeuren." In Nederland is hier weinig over bekend. Daarom volgt Merel het Belgische patroon. De mondkapjes zijn dan ook niet bedoeld om besmette personen te verzorgen, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het initiatief om zelf mondkapjes te maken was er nog niet in Uden. Daarom is Merel ermee gestart. "Er zijn zorginstanties, bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar geen mondkapjes worden gedragen. Bij andere raken de voorraden steeds verder op. Zij zijn er blij mee." Een groot voordeel is dat de mondkapjes wasbaar zijn.

'Een kopje koffie drinken'
Via een oproep op Facebook is Merel in contact gekomen met andere vrijwilligers die haar helpen. De één levert stof, de ander koord, er wordt gewassen, gestreken en geknipt en Merel doet het naaiwerk. Daar is ze dagen zoet mee. "Het is heel gek. Wij kennen elkaar niet, maar we hebben allemaal hetzelfde doel. We hebben afgesproken met z'n allen een kopje koffie te drinken als deze situatie voorbij is", lacht ze. Wil je ook helpen? Ga naar de algemene Facebookpagina.

Meer berichten