Logo kliknieuws.nl/uden

Gemeente Uden richt per direct Noodfonds op voor ondernemers

  •   keer gelezen

UDEN | Gemeente Uden heeft een Noodfonds opgericht voor ondernemers in Uden die in acute financiële problemen verkeren. Als zij een aanvraag hebben gedaan voor een of meer Rijksregelingen, kan het fonds hen snel een renteloos voorschot ter beschikking stellen om de periode te overbruggen tot de Rijksregeling wordt uitgekeerd.

"Wij krijgen veel signalen van ondernemers dat het water hen aan de lippen staat", vertelt wethouder Gijs van Heeswijk. "Wij vinden dat we als gemeente ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen en willen onze ondernemers niet in de steek laten. We weten dat veel ondernemers gebruik willen maken van de diverse ondersteuningsmaatregelingen van het Rijk. Helaas kosten die procedures veel tijd bij de Rijksoverheid. Sommige ondernemers geven aan dat ze deze tijd niet meer zelf financieel kunnen overbruggen. Met dit Noodfonds willen we hen daarbij helpen."

Opvang acute liquiditeitsproblemen
Het Noodfonds is per direct van kracht, legt Van Heeswijk uit. Het is bedoeld voor ondernemers in Uden, Volkel en Odiliapeel die als gevolg van de coronacrisis in acute financiële problemen zijn gekomen. "Met een voorschot vanuit dit fonds kunnen ze hopelijk nét de periode overbruggen tot de rijksregelingen gaan uitkeren. Zo hopen we de ondernemers te kunnen helpen die écht in acute financiële nood verkeren."

Renteloze lening
De uitkering van het Noodfonds bestaat uit een eenmalige renteloze lening van 4.000 euro. Die lening kan met ingang van maandag 6 april worden aangevraagd. Voorwaarde om een beroep te kunnen doen op de lening is dat de ondernemer al een aanvraag heeft gedaan voor één of meer rijksregelingen. Ook moet de uitkering van het fonds worden terugbetaald, zodra de rijksregeling uitkeert. Van Heeswijk: "Het is niet gebruikelijk dat we als gemeente renteloze leningen verstrekken. Feitelijk spelen we dan de rol van een bank. Het zijn echter uitzonderlijke tijden en die vragen om uitzonderlijke maatregelen. We proberen onze ondernemers te ondersteunen waar we kunnen!"

Lening aanvragen
Het Noodfonds heeft de beschikking over totaal 400.000 euro. Er kunnen dus maximaal 100 aanvragers van de regeling gebruik maken. Ondernemers kunnen een beroep doen op het Noodfonds via het aan-vraagformulier op de website van de gemeente, via www.uden.nl/ondernemersencorona. Aanvragen kan tot en met 29 april aanstaande. De gemeente zal aanvragen op volgorde van binnenkomst behandelen. Ze neemt in elk geval binnen twee werkdagen contact op na ontvangst van de aanvraag.

Meer berichten