Logo kliknieuws.nl/uden

Udense gemeenteraad vergadert en besluit digitaal: 'Uniek moment in geschiedenis Udense gemeenteraad'

  •   530 keer gelezen

UDEN | De coronamaatregelen vragen om flexibiliteit. Zo blijven we zoveel mogelijk thuis. Dat geldt ook voor het vergadersysteem van de gemeenteraad. Er is de afgelopen periode gewerkt aan het mogelijk maken van digitale vergaderingen. De spoedwet Digitale beraadslaging en besluitvorming staat vandaag, 7 april, op de agenda van de Eerste Kamer en treedt bij positief besluit direct in werking. Dan is de gemeente Uden een van de eerste gemeenten die op 16 april via de digitale weg besluiten neemt. Een uniek moment in de geschiedenis van de Udense gemeenteraad.

"Het zijn bijzondere tijden", licht burgemeester Hellegers toe. "Onzekere tijden ook, waarin de gezondheid van eenieder voorop staat. Ook zijn we ondertussen gaan kijken hoe we onze gemeenteraad via andere wegen besluiten kunnen laten nemen. Inmiddels hebben we ons systeem zo in kunnen richten, dat we op een digitale én toegankelijke manier kunnen vergaderen en besluiten kunnen nemen." Het ministerie heeft een spoedwet ontwikkeld: de spoedwet Digitale beraadslaging en besluitvorming. Zodra deze in werking treedt, kunnen gemeenteraden en provinciale staten besluiten nemen zolang een openbare, fysieke vergadering niet of niet goed mogelijk is. Hellegers: "Ons digitale systeem voldoet aan de eisen van deze wet. De besluiten van de Udense gemeenteraad zijn daarmee dus rechtsgeldig. Als gemeente Uden zijn wij een van de eerste gemeenten die op deze manier gaat vergaderen. Daar zijn we content mee."

Op de raadsagenda
Op de agenda van de gemeenteraad van Uden staan de komende weken diverse vergaderingen. De commissievergadering van 9 april en de gemeenteraadsvergadering van 16 april. Tijdens deze gemeenteraadsvergadering staat het Herindelingsadvies gemeente Maashorst ter besluitvorming op de agenda. Dankzij de digitale mogelijkheden en de spoedwet Digitale besluitvorming is de verwachting dat dit belangrijke besluit genomen kan worden. Hiermee komt de beoogde herindelingsdatum van 1 januari 2022 niet in het geding.

Meer berichten