Niels en Christa.
Niels en Christa.

Muziek uit de toren van de Petruskerk

Algemeen 2.913 keer gelezen

UDEN | Zondag is het Eerste Paasdag. In Uden zou er vanwege de Coronacrisis weinig van te merken zijn geweest, maar daar dachten Udenaren Niels Swinkels en Christa van de Langenberg anders over; zij zullen zondag om 14.30 uur live spelen vanuit de noordertoren van de Udense Sint Petruskerk.

De Udense gemeenschap is hard getroffen door het gevreesde virus.Ook het Paasfeest dreigde stil voorbij te gaan. Dreigde, want de genoemde Udenaren hebben daar een muzikaal stokje voor gestoken. "De pastoor en het parochiebestuur reageerden direct enthousiast", vertelt Niels Swinkels (accordeon). "De Goede Week gaat nu in betrekkelijke stilte voorbij. Maar zondag kunnen we met Pasen dus toch muzikale klanken van hoop uit de toren laten horen".

Zorghelden
Christa van de Langenberg (saxofoon) valt hem bij. "Er zitten momenteel zoveel mensen in thuisisolatie. Bovendien missen we onze vrienden, de collega's, ja eigenlijk álle Udenaren. We willen de eenzaamheid doorbreken met dit unieke, muzikale moment." Ze benadrukt dat alle zorgverleners nu op méér dan 100 procent draaien. "We willen deze helden op deze manier dan ook deze ode brengen, hen zo een muzikaal hart onder de riem steken. We gaan ook kijken of via Instagram of Facebook live vanuit de toren live kunnen streamen." De muziek belooft behoorlijk afwisselend te zijn, zowel qua repertoire als qua sfeer. We verklappen nog niets, behalve dat er ook een Udens tintje aan zal zitten."

Udense gemeenschap
Het wordt dus een miniconcertje vóór Udenaren, dóór Udenaren. "Is het van ver te horen? Nou, dat ligt eraan welke kant de wind op staat! We spelen in principe in de richting van Sint Jan, Odiliaflat, Aldetiendhoven, Burgemeester Buskensstraat. Nu vooral afwachten wat het weer gaat doen, dat hebben we niet in de hand." Bij slecht weer gaat het niet door. Het tweetal benadrukt dat mensen thuis kunnen genieten: "Pak bij mooi weer een stoeltje en ga in de tuin, op je balkon of op je oprit zitten!" De bedoeling is dus niet dat mensen samenkomen, maar juist op afstand -verbonden met de muziek- kunnen luisteren. "Van mijn part met een kopje soep of een borreltje in de hand, of misschien zelfs wel meezingen. We moeten íets, en het verbindt enorm in deze moeilijke tijd", sluit Swinkels enthousiast af. "Al het goede komt van boven, toch?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant