'Corona-teststraat' voor zorgprofessionals in Uden

  •   keer gelezen

UDEN | Zorgprofessionals kunnen vanaf morgen op afspraak getest worden op het coronavirus in een speciaal door GGD Hart voor Brabant ingerichte teststraat in Uden. Deze teststraat bevindt zich op het terrein aan de Zadelmakerstraat. Alleen zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ mag getest worden.

Het kabinet kondigde op 31 maart aan de testcapaciteit voor COVID-19 (de ziekte veroorzaakt door het coronavirus) te gaan vergroten en heeft de GGD-en gevraagd testfaciliteiten voor zorgmedewerkers op te zetten. Om het testen mogelijk te maken, wordt ook in Uden een zogenaamde teststraat ingericht. Zorgprofessionals met klachten die wijzen op corona (koorts, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen, kortademigheid) en die patiëntencontact hebben, kunnen hier vanaf morgen getest worden. Doel van het testen is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de zorg 'zonder zorg' kunnen werken. Daarnaast wil het kabinet ook zorgpersoneel met (lichte) klachten testen. Wanneer duidelijk is dat de klachten niet door het coronavirus worden veroorzaakt, kunnen zij toch werken zonder dat ze verspreiding van het virus veroorzaken.

Testbeleid
De teststraat is alleen open voor zorgmedewerkers met klachten, in een vitale functie, die niet via hun eigen werkgever getest kunnen worden. De zorgmedewerkers moeten voldoen aan de testcriteria van het RIVM. Afspraken worden gemaakt via de werkgever. Het is niet mogelijk om op eigen gelegenheid getest te worden. Lees meer over het testbeleid op www.ggdhvb.nl/coronatestzorg.

Drive-in
Zorgprofessionals die getest worden, komen met de eigen auto naar de teststraat. De teststraat werkt als een drive-in. De zorgprofessionals leggen in hun auto een rijroute af. Het testen zelf gebeurt vanuit de eigen auto in de teststraat (tent). Vanaf de openbare weg is er geen zicht op de teststraat. Deze is afgeschermd door een hekwerk met doek. Op de teststraat worden verder uiteraard de maatregelen van het RIVM strikt in acht genomen. Op het terrein is een toiletvoorziening geplaatst waar het aanwezige zorgpersoneel gebruik van kan maken. Omwonenden/omliggende bedrijven hebben een brief ontvangen over de komst van de teststraat. De omgeving zal weinig merken van de teststraat, behalve dat er meer verkeer is tijdens het opzetten van de teststraat en wanneer deze in gebruik is.

Meer berichten