Logo kliknieuws.nl/uden

Bernhoven bereidt zich voor op opstarten reguliere zorg

  •   keer gelezen

UDEN | De maatregelen ingesteld door de overheid hebben effect. Ziekenhuis Bernhoven ziet de laatste dagen een afvlakking in de toestroom van het aantal coronapatiënten. Hoewel er nog veel coronapatiënten op de IC en in het ziekenhuis liggen, wordt ruimte gemaakt om de reguliere zorg te gaan opstarten. De Spoedeisende Hulp van Bernhoven ontvangt daarom sinds zaterdag weer non-COVID-19 patiënten.

8 procent van de Nederlandse coronapatiënten en één derde van alle Brabantse patiënten komt uit onze regio Oss – Uden - Meierijstad. De stroom patiënten die naar Bernhoven kwam was enorm. Er waren dagen waarop ongeveer 60 patiënten per dag met mogelijke COVID-19 klachten naar het ziekenhuis kwamen. De impact op het ziekenhuis was groot en maakte het nodig voor Bernhoven om zich bijna volledig als coronaziekenhuis in te richten. Dit is Bernhoven goed gelukt, mede door de bereidheid van ziekenhuizen uit het hele land om ook coronapatiënten op te nemen uit onze regio, kon het ziekenhuis in Uden goede zorg blijven geven aan de patiënten. Door de vloedgolf van coronapatiënten moest Bernhoven veel meer en sneller reguliere zorg stopzetten dan ziekenhuizen elders in de regio. Komende periode start Bernhoven deze reguliere zorg stap-voor-stap weer op.

Opbouw
Bernhoven maakt stapsgewijs de mensen en middelen vrij die nodig zijn voor de reguliere zorg. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). De ziekenhuizen in Brabant helpen elkaar om de zorg goed te verdelen. Daarbij wordt rekening gehouden met het gegeven dat de COVID-zorg nog langere tijd deel uitmaakt van de reguliere zorg. Ook 'social distancing' is een randvoorwaarde waar Bernhoven rekening mee moet houden bij het openstellen van de poliklinieken.

Spoedeisende Hulp
De Spoedeisende Hulp (SEH) triagetent wordt morgen afgebroken zodat de SEH weer normaal toegankelijk is en het personeel weer door de personeelsingang naar binnen kan. De tent bood extra capaciteit, ten tijde van de grote toestroom, waardoor een snelle eerste beoordeling van coronapatiënten mogelijk was.

Meer berichten