Afbeelding

Hellegers opent digitale raadsvergadering met toespraak

Algemeen 576 keer gelezen

UDEN | Burgemeester Hellegers hield vanavond een toespraak tijdens de (digitale) raadsvergadering. Lees hieronder wat hij vertelde.

"Dames en heren, wij hebben vandaag een bijzondere vergadering. Niet alleen omdat de raad gevraagd wordt een definitief besluit te nemen over het samengaan van de gemeenten Uden en Landerd. Maar bovenal bijzonder omdat wij vanavond niet, zoals altijd, fysiek bijeen zijn, maar digitaal vergaderen. Onze dagelijkse wereld, onze gemeenschap, onze leefomgeving is ernstig verstoord door het coronavirus. Uden behoort tot de gemeenten, die heel ernstig getroffen worden. Natuurlijk worden we allemaal door de coronacrisis getroffen, maar ik wil toch vooral even stil staan bij al die inwoners van onze gemeente die de afgelopen weken ernstig getroffen zijn door ziekte of door sterfgevallen in hun gezinnen, in de familieband, in kringen van vrienden en bekenden. Ik wens al diegenen, die ziek zijn, een snel en goed herstel, sterkte en beterschap toe. Mijn medeleven gaat uit naar degenen, die een dierbare verloren hebben door deze ziekte. We zijn hen nabij en ik wens hen heel veel sterkte toe.

Voor velen heeft deze crisis ernstige gevolgen. Ondernemers, zelfstandigen, bedrijven hebben het zwaar te verduren. Ik wens hen toe dat ze de klappen van deze afschuwelijke weken te boven mogen komen en snel weer met dynamiek en enthousiasme aan het werk kunnen. Naast de tragiek is in de afgelopen weken gelukkig ook de gemeenschapszin, de sterke mate van verbondenheid en solidariteit in onze gemeente duidelijk zichtbaar geweest. Mensen zijn er voor elkaar, willen elkaar helpen, warmte naar elkaar uitstralen. Daar mogen we met z'n alle in Uden trots op zijn, Trots op al degenen, die zich ieder op een eigen wijze de afgelopen maand ingezet hebben in de strijd tegen de coronacrisis, in de strijd tegen de ziekte. Trots zijn we op al die mensen, die zich blijven inzetten voor de kwetsbaren in de samenleving. Ik bedank allen, in welke hoedanigheid dan ook, die in de medische sector en de zorg werkzaam zijn. Ze zetten zich onder moeilijke en risicovolle omstandigheden in. En ik zal dat niet specificeren, want heel veel mensen zijn in hun beroep of vak op de een of andere wijze daarbij betrokken. Ik bedank ook de mantelzorgers. Steeds meer mensen worden thuis verzorgd door hun naasten. Zij verdienen waardering voor hun inzet voor de naasten. Het is mooi dat er ook in onze gemeente de nodige initiatieven waren van mensen om elkaar bij te staan, om verlichting te brengen, om acties te voeren voor bijvoorbeeld eenzame ouderen.

Wij leven samen mee met al degenen die getroffen zijn en worden. Ik wens iedereen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Laten we hopen dat de situatie spoedig normaliseert, dat we op termijn het dagelijkse leven weer op kunnen pakken. Een leven, waarin de coronacrisis ongetwijfeld zijn sporen na zal laten, een leven dat ons allemaal voor de uitdaging plaatst te voorkomen dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat. We moeten met z'n allen voorkomen dat er samenleving komt, waarin zorg, hulp of gemeenschapsvoorzieningen voor een wezenlijk deel van onze inwoners niet meer betaalbaar, bereikbaar of toegankelijk zijn. Ik hoop dat op het moment dat we deze nare en in ieders leven zo ingrijpende periode achter ons kunnen laten we met wijsheid, moed, kracht en in solidariteit met elkaar de toekomst tegemoet mogen gaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant