De smartwatch die deelnemers dragen om bepaalde lichaamswaarden te meten voor onderzoek.
De smartwatch die deelnemers dragen om bepaalde lichaamswaarden te meten voor onderzoek.

Udense Debbie onderzoekt corona smartwatch

Algemeen 1.599 keer gelezen

UDEN | Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Ook het Radboudumc werkt daar hard aan mee. Assessor Debbie de Graaf uit Uden is samen met haar collega's een onderzoek gestart om te kijken of het coronavirus vastgesteld kan worden door middel van een smartwatch.

door Moniek Jaspers

Het idee om een smartwatch te gebruiken om hopelijk corona mee te constateren komt niet plotseling. Het horloge bestond al en werd gebruikt voor de tweejarige Parkinson op Maat studie. Hiermee proberen Debbie en haar team meer over parkinson te weten te komen om zo een basis te leggen voor persoonsgerichte behandelingen. Debbie: "Het onderzoekshorloge werkt met sensoren die onder andere de hartslag en de huidweerstand meten. Onze deelnemers dragen het horloge bijna 24/7, waardoor de gegevens die wij ontvangen erg betrouwbaar zijn. Wij horen regelmatig hoe bijzonder het is dat onze deelnemers de horloges al twee jaar lang zo trouw dragen." Ook nu de meetdagen op het Radboudumc door corona niet meer door kunnen gaan, blijven de onderzoekers informatie binnenkrijgen dankzij de metingen van de smartwatch.

COVID-19 aantonen
Dankzij de constante data heeft het team goed inzicht in de fysieke veranderingen van de deelnemers. "Bij ziekte gaat de hartslag omhoog en de huidweerstand omlaag. Het horloge neemt dat allemaal waar. Het bijzondere nu is dat een eventuele verandering in data zou kunnen duiden op een coronabesmetting, waardoor het horloge gebruikt zou kunnen worden om COVID-19 aan te tonen", legt Debbie uit. "We hebben onze deelnemers van Parkinson op Maat benaderd om toestemming te vragen de metingen van het horloge voor corona doeleinden te gebruiken. Bijna iedereen doet mee. We hadden snel veel aanmeldingen. Dat had ik niet verwacht. Deelnemers die ik sprak zijn enthousiast en vinden het goed dat wij dit doen."
De deelnemers worden gevraagd om wekelijks een vragenlijst in te vullen over mogelijke gezondheidsklachten. Met klachten wordt dat waar mogelijk dagelijks.

Hoop
Het horloge is nu nog in onderzoeksfase, maar met goede resultaten is er hoop voor uitbreiding. "Als we met het horloge corona aan kunnen duiden, dan zal dat ook gelden voor andere virusinfecties. In de toekomst zouden we dit dan ook uit kunnen rollen naar de bestaande smartwatches van Apple en andere merken. Daarvoor moeten we wel informatie delen. Dat gaat via een datastroom, niet per persoon om zo de privacy van de deelnemers te waarborgen. W zijn dan ook veel bezig geweest om de omgeving van ons platform aan te passen en de systemen draaiende te krijgen", aldus Debbie.

'Mezelf nuttig maken'
Persoonlijk is Debbie ook blij met het nieuwe onderzoek. "Sommige collega's gingen het ziekenhuis helpen vanwege de crisis. Zelf heb ik niet de juiste achtergrond om aan het bed van de patiënten te staan en dat doe ik ook niet graag. Nu kan ik mezelf toch nuttig maken. Daarnaast werken wij allang met dezelfde deelnemers, die we nu niet meer kunnen zien. Je krijgt een band met deze mensen en ik miste dit contact dan ook. Dat bleek wederzijds. Nu hebben we weer meer telefonisch contact."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant