Afbeelding

Woonwensen in gemeente Uden: meer huur en kleinere woningen

Wonen 1.293 keer gelezen

UDEN | Uit een recent gehouden regionaal onderzoek naar woonwensen blijkt onder andere dat de inwoners van gemeente Uden vooral behoefte hebben aan huurappartementen, kleine woningen met drie kamers en betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen. Die bevindingen komen overeen met de aandachtspunten van de nieuwe woonvisie, volgens wethouder Van Lankvelt.

Elke vier jaar wordt in Noordoost-Brabant onderzocht wat de woonwensen zijn van inwoners. Gemeente Uden nam in 2019 voor het eerst deel aan dit regionale onderzoek, als onderdeel van het proces om een nieuwe woonvisie (toekomstvisie op wonen) te ontwikkelen. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn al eerder meegenomen in de concept-woonvisie, die ter inzage ligt tot en met 13 mei en daarna ter vaststelling wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Onlangs is de definitieve rapportage van het regionale woonwensenonderzoek gepresenteerd. Die wordt nu ter informatie voorgelegd aan de gemeenteraad.

Ruim 2500 ingevulde vragenlijsten
Het regionale woonwensenonderzoek richtte zich op drie doelgroepen: starters (thuiswonende jongeren van 18 tot en met 30 jaar), doorstromers tot 65 jaar en doorstromers vanaf 65 jaar. In totaal zijn er in de gemeente 7.894 zelfstandig wonende huishoudens aangeschreven en 1.956 starters. Dat waren zowel inwoners uit Uden als uit Volkel en Odiliapeel. Ruim tweeduizend van hen hebben de vragenlijst ingevuld. Daarnaast hebben nog 352 inwoners op eigen initiatief de online vragenlijst ingevuld. In de vragenlijst stonden vragen over de huidige woonsituatie, verhuisplannen en woonwensen. Daarnaast stonden er vragen in over de woningmarkt (vraag en aanbod), energiezuinig wonen en 'zo lang mogelijk thuis blijven wonen als je ouder wordt'. Het onderzoek leverde dan ook veel waardevolle informatie op. Informatie die de gemeente onder andere kan gebruiken bij de actualisatie van het woningbouwprogramma en het maken van prestatieafspraken met Area.

80 procent tevreden
Uit het woonwensenonderzoek blijkt onder andere dat ruim 80 procent van de ondervraagden tevreden is over de woning en de woonomgeving. Ruim een derde van de zelfstandige huishoudens geeft aan dat ze in de komende jaren mogelijk wil verhuizen. Van de thuiswonende jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar (starters) wil zelfs 35 procent verhuizen. Nog eens 23 procent wil misschien verhuizen. In totaal gaat het om ongeveer 1800 starters met verhuisplannen.
Ongeveer 500 huishoudens zijn dringend op zoek naar andere woning, in een verdeling van ongeveer 200 thuiswonende jongeren en 300 mensen die willen doorstromen naar een andere woning. Uit de vragen over de woningmarkt komen onder andere de volgende aandachtspunten naar voren: huurappartementen, kleine woningen met drie kamers, betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen, maar ook dure koopwoningen. Je kunt het hier volledige rapport 'Woonwensenonderzoek gemeente Uden 2019' bekijken.

Bouwstenen woonvisie
"We besloten destijds mee te doen aan dit regionale woonwensenonderzoek, omdat het de mogelijkheid biedt om te toetsen hoe tevreden inwoners van onze gemeente zijn met hun huidige woningen en woonomgeving, en wat hun toekomstige woningbehoefte is", legt wethouder Franko van Lankvelt uit. "Daarmee vormt het onderzoek een mooie extra onderbouwing van de keuzes waarover we de afgelopen maanden hebben nagedacht samen met allerlei belanghebbenden, bij de ontwikkeling van een nieuwe woonvisie. In de concept-woonvisie die inmiddels is opgesteld, is al rekening gehouden met de voorlopige resultaten van het onderzoek. Zo bevestigde het onderzoek dat we ons inderdaad moeten focussen op aandachtspunten als huurappartementen en betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen. Zodra de concept-woonvisie straks is vastgesteld door de gemeenteraad, gaan we dan ook hard aan de slag om de met dit onderzoek opgehaalde woonbehoeftes te realiseren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant