Afbeelding

Foto van vroeger: personentrein

Historie 1.779 keer gelezen

Oude tijden herleefden in 1976. Op 8 mei van dat jaar reden er twee personentreinen op de aloude spoorlijn Boxtel – Uden Goch (Dld.), het zo genaamde Duits lijntje. Het was een initiatief van SGB en NVBS, twee verenigingen van mensen met een bovenmatige interesse in de geschiedenis van het spoor- en tramwegwezen. Zowel in de morgen- als in de middaguren reed de trein over het traject Boxtel – Uden en weer terug.

Op 15 juli 1873 reed de eerste trein over dit traject onder de vlag van de NDBSM, Nederlands-Duitse Spoorwegmaatschappij. Mede door financiële problemen werd de lijn overgedragen aan de Staats Spoorwegen, de voorloper van de huidige NS. Het personenvervoer op deze lijn bleek op een gegeven moment niet rendabel te zijn en werd per 1 augustus 1950 gestaakt. Het goederenvervoer bleef nog wel langere tijd doorgaan en in 1957 werd er zelfs een spoorlijntje aangelegd naar het nieuwe gemeentelijk industrieterrein.

Uiteindelijk won de vrachtwagen het van de spoorweg en in 1971 werden de laad- en losplaatsen aan het traject Veghel – Beugen, waaronder Uden, gesloten. Het spoor tussen Veghel en Uden werd in 1985 geruimd; een paar jaar nadat het traject tussen Uden en Beugen al was geruimd.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens in het fotoboekje 'Uden … "ge bent Úje nie mer!" Het fotoboekje is nu in de aanbieding van 19,95 euro naar 15 euro. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant