Toon Swinkels
Toon Swinkels Foto: Henk Lunenburg
IN MEMORIAM

Columnist en bekend Udenaar Toon Swinkels overleden

Algemeen 2.632 keer gelezen

UDEN | Udenaar Toon Swinkels is woensdag 13 mei overleden. Hij was door de vele columns die hij de afgelopen 25 jaar in onder andere het Udens Weekblad schreef een zeer bekend Udenaar. 

Toon werd geboren in 1939 op ’t Veld in Uden waar hij ook opgroeide. Hij werd onderwijzer, en stond zijn hele onderwijsloopbaan in het dorpje Zeeland voor de klas. Hij was een geboren onderwijzer; in zijn lessen kwamen zijn acteertalenten hem uitstekend van pas. Toon was namelijk een begenadigd toneelspeler: vanaf de oprichting maakte hij deel uit van toneelclub GUNDA in Uden (Genoeglijke Uren Na Dagelijkse Arbeid), waar hij vele rollen vertolkte.

Columns
In heel Uden genoot hij vooral bekendheid als schrijver van 'stukskes', columns onder de naam 'Uje zoas ’t vruuger waor', in het Udens Weekblad. Deze vroege columns gingen vooral over zijn jeugdherinneringen aan de situatie thuis in het grote Brabantse gezin, aan de kinderrijke buurt, aan de vele markante figuren uit de familie, belevenissen op de dorpsschool en bij de verkennerij, het misdienaarschap, enzovoorts. Ze werden gebundeld in het boek 'Rond ‘t Veld bij Tieskes'. Later besteedde hij meer aandacht aan zoals hij zelf schreef, 'lieve lieden, markante mensen en meer Ujes moois'. Een bundeling van deze verhalen verscheen onder de titel 'Nog ’n rondje ’t Veld'. Door zijn ziekte is hij helaas niet toegekomen aan een derde bundel Ujese verhalen. Ondanks zijn steeds zwakker wordende gezondheid bleef Toon trouw zijn stukjes schrijven. De laatste column die hij voor onze krant schreef had de Coronacrisis als onderwerp, zeer actueel dus. Hij vroeg altijd om een proefversie, voordat zin stuk in de krant gedrukt werd. Gewoon om even te kijken of hij tevreden was met het eindresultaat. Toen we hem eventjes geleden spraken, zei hij nog dapper: "Zodra het weer kan, ga ik weer beginnen aan de columns hoor."

Hobby's
Het schrijven zat Toon in het bloed. Hij hield van woordspelingen en taalgrapjes en polijstte zijn zinnen net zolang tot ze volgens hem perfect waren. Toon schreef honderden gelegenheidsliederen voor feesten en partijen van familie en vrienden. Hij bracht ze zelf ten gehore en begeleidde zichzelf daarbij op de piano of accordeon. Behalve schrijven en toneelspelen had Toon nog een groot aantal andere hobby’s: tennissen, schaken, bridgen, biljarten en bekleedde diverse functies in de verenigingen. Door zijn steeds verder verslechterende gezondheid raakte hij echter meer en meer aan huis gebonden en moest hij de ene na de andere hobby opgeven.

Op woensdag 13 mei overleed Toon. Ondanks zijn vele gezondheidsproblemen is hij toch nog 80 jaar geworden, een leeftijd die hij ook graag wilde bereiken. Hij laat een echtgenote, Trea, en twee zonen, Kurt en Werner, achter.


De foto die altijd bij de columns in het Udens Weekblad stond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant