Logo kliknieuws.nl/uden
Directeur Eeg Manders bij het kamelenverblijf, waar deze maand een kameelveulen werd geboren. (foto: Henk Lunenburg)
Directeur Eeg Manders bij het kamelenverblijf, waar deze maand een kameelveulen werd geboren. (foto: Henk Lunenburg)

Zie-ZOO mag weer open: 'Hard gewerkt om het park coronaproof te maken'

  •   934 keer gelezen

VOLKEL | Een belangrijk moment voor Dierenpark Zie-ZOO in Volkel morgenochtend: het park mag op Hemelvaartsdag na lange tijd weer open. Abonnementhouders konden vandaag al terecht. "Door de twee maanden dat we dicht zijn geweest hebben we circa 1 ton aan omzet misgelopen", aldus Zie-ZOO-directeur Eeg Manders.

Hij kan niet wachten de deuren weer te openen. "We zijn heel blij dat we eindelijk weer open mogen. Samen met onze 26 vaste medewerkers hebben we hard gewerkt om het park coronaproof in te richten. Het was soms wel moeilijk om de 1,5 meter regel in acht te nemen, maar het is gelukt." Anders dan op veel andere plekken is het feit dat bezoekers vooraf geen reservering hoeven te doen. Ook is er geen verplichte route uitgezet, alleen een paar smalle paden zijn slechts van één richting te bewandelen.

Steun
"Het is ongeveer twee maanden geleden dat wij onze eigen verantwoordelijkheid hebben genomen om het park te sluiten voor publiek, omdat we met mensenlevens geen risico’s willen nemen. De 25 mensen met autisme die hier kwamen voor dagbesteding mochten niet meer komen werken. Dat vonden ze heel erg. Onze vaste medewerkers hebben alle werkzaamheden van hun overgenomen." In de periode dat het park dicht was is de zorg voor de dieren, zoals voeren en medische zorg gewoon doorgegaan. "De medewerkers van de horeca hebben de speeltuin een schoonmaakbeurt gegeven en zijn daarna gaan helpen met het verzorgen van de dieren. De onderhoudswerkzaamheden en het bouwen van nieuwe verblijven, die we normaal buiten de bezoektijden moeten uitvoeren, konden we nu sneller inplannen omdat er geen bezoekers waren. De uitwisselingen van dieren met andere parken liggen nu ook even stil." Door de sluiting van twee maanden liep het dierenpark zo'n 1 ton aan omzet mis. "We hebben ook geen steun van gemeente of rijk ontvangen. Iedereen die ons wil steunen en onze dieren een warm hart toedraagt kan een dier of dierengroep 'adopteren'. Met de zogenaamde ‘adoptie’ van een Zie-ZOO-dier steun je het werk in en van het hele dierenpark met een jaarlijks vast bedrag. Als tegenprestatie wordt je naam vermeld naast het dierenverblijf. Voor de duidelijkheid: het dier zelf zal natuurlijk niet merken dat het is ‘geadopteerd’. Het blijft gewoon zijn eigen dierenleven leven. Verhuizing, ziekte, dood en ook nieuw leven horen daar allemaal bij."

Geboorte
Ook is er geboortenieuws te melden: op 5 mei is in het park weer een kameelveulen geboren. "Haar naam is Tigra. Het was een zware bevalling maar moeder en veulen maken het nu goed. Er is nog meer geboortenieuws in het park, maar dat mogen de bezoekers zelf gaan ervaren en ontdekken", glimlacht Eeg.

Verbouwing
In januari 2020 is het dierenpark begonnen met de bouw van het nieuwe entreegebouw.  De ingang van het park verhuist naar dit nieuwe gebouw, zodat direct vanaf de parkeerplaats naar de ingang kan worden gelopen. Naast de nieuwe ingang komen er in dit gebouw ook toiletten, een souvenirshop, kantoren, een kantine, diervoederkeuken en de dierenartsruimte. In de kelder komen in de verdere toekomst bijzondere dieren. Welke dieren? "Dat is nog geheim. We hopen dat het nieuwe entreegebouw op Dierendag, 4 oktober, geopend kan worden."

Informatie
Het park is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Huisdieren zijn niet toegestaan, herkenbare hulphonden wel. Het park is rolstoelvriendelijk en parkeren is gratis.


               

Meer berichten