Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert.
Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert.

Help het BHIC bij opzetten coronacollectie

  •   keer gelezen

REGIO | Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze provincie. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. "Wij willen graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving."

Aan Brabanders, organisaties en bedrijven uit deze regio wordt gevraagd om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie daarvan zal worden opgenomen in de collectie van het BHIC.

Wat wij precies zoeken
Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, brieven, briefkaarten, pamfletten, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Archivaris Miel Jacobs van het BHIC licht dat toe: “Hoe beleeft een verpleegkundige of arts in Ziekenhuis Bernhoven in Uden of bijvoorbeeld het Amphia Ziekenhuis in Breda deze uiterst moeilijke periode? Hoe ervaren ouderen het gemis van familieleden en het zwaaien op afstand? Hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen en hoe kijkt een dominee naar het vieren van een kerkdienst op afstand? Waardoor verandert het thuiswerken familierelaties? Maar ook materiaal over de invulling van bijzondere feestdagen zoals Pasen en Koningsdag of verjaardagen is van harte welkom. Alles waarvan je kunt bedenken dat het interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”

Wat kun je doen
Inwoners, organisaties en bedrijven uit heel Brabant kunnen materiaal per post sturen naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), o.v.v. ‘Coronacollectie’, Postbus 81, 5211 NW ’s-Hertogenbosch. Digitaal heeft de voorkeur, via https://coronacollectie.bhic.nl. Je vindt daar ook een formulier waarmee je gemakkelijk bestanden kunt uploaden en verzenden en informatie over het materiaal dat we zoeken en aan welke eisen het moet voldoen. Kom je er niet uit of heb je vragen? Neem dan contact op via coronacollectie@bhic.nl.

Meer berichten