Foto: Peter Noy
FOTO'S

‘Piet Mondriaan, Peerke Verschiet en Naat Piek komen tot leven’

  •   keer gelezen

UDEN | Wie de wandelroute ‘Ontdek het historische centrum van Uden’ loopt, komt tot verrassende ontdekkingen. De door de plaatselijke VVV uitgebrachte cultuurhistorische wandeling heeft een lengte van drie kilometer waar je met gemak enkele uren over kunt doen. De start is voor de deur van VVV Uden en voert langs de historische highlights van het Udense centrum. Van het voormalige woonhuis van Piet Mondriaan tot het oude Kruisherenklooster.

tekst & foto’s: Peter Noy

Aan het begin van de route, aan de rand van het Mondriaanplein, staat het beeld van Naat Piek. Dit is een gefantaseerde hoofdfiguur uit een serie Brabantse verhalen. Vervolgens gaat de route via de Sacramentsweg naar de Markt. Het immense marktplein ligt er in coronatijd verlaten bij, terwijl overal in de Marktstraat aan de weg wordt gewerkt. Het oude Raadhuis op de Markt stamt uit 1937. Menig bruidspaar heeft hier elkaar het ja-woord gegeven. Aan de andere kant van de weg, in het nieuwe gemeentehuis, is sinds 1980 de ambtelijke organisatie gehuisvest. In bijna ieder horeca-etablissement wordt druk getimmerd en geschilderd. Om weer open te kunnen voor het publiek moeten zij vanaf 1 juni coronaproof zijn. Iets verderop in de Sint Janstraat herinnert een naambordje op de gevel dat hier kunstschilder Piet Mondriaan van 1904 tot 1905 heeft gewoond. Op de zijgevel van een van de flatgebouwen siert de kleurrijke beeltenis van Peerke Verschiet. Deze olijk uitziende vogelverschrikker is hét symbool van de Udense Kersenfeesten uit vroegere tijden.

Struikelsteen
Aan de rand van het enige weiland in het centrum van Uden ziet men het ommuurde klooster van de Birgittinessen Maria Refugie. Nadat de wandelaar De Vorstenburg is ingelopen, waant men zich in de vorige eeuw. Dit is een van de oudste straatjes van Uden. Iets verderop in de Sint Janstraat is voor een van de monumentale woningen een struikelsteen aangebracht ter nagedachtenis aan Helena Seijfers. Zij was een van de omgekomen Udenaren in Sobibór. Vooraan in de Kerkstraat doemt de imposante Petruskerk op. Binnen in de kerk heerst een serene rust en herinneren brandende kaarsjes aan de vele coronadoden die hier de afgelopen weken zijn herdacht.

Oorlogskerkhof
In de Kruisherenkapel aan het Lieve Vrouwenplein is een van de oudste Mariabeeldjes in Nederland te bezichtigen, het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde. De volgende stop is het Britse oorlogskerkhof. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier de omgekomen, geallieerde soldaten begraven. Via de Burgemeester Buskensstraat en Odiliastraat eindigt de route op het Brabantplein. Voor meer informatie, neem contact op met 0413 25 07 77 of per e-mail info@vvvuden.nl.

Meer berichten