Het was goed toeven in het zonnetje afgelopen maandag. (foto: Ronald Strijbosch)
Het was goed toeven in het zonnetje afgelopen maandag. (foto: Ronald Strijbosch)

Horeca veelal positief over heropening: 'Druk, maar niet té druk'

Algemeen 1.396 keer gelezen

UDEN | Het is juni en dat betekent dat de horecagelegenheden weer open zijn. Met gepaste maatregelen en maximaal dertig gasten binnen, komen restaurants, cafés en lunchrooms weer rustig aan op gang. Op maandag 1 juni scheen het zonnetje en werden de terrassen goed bezet. Het was een zeer positieve heropening voor de horecaondernemers in Uden.

door Moniek Jaspers

Op donderdag 28 mei is het nieuwe model noodverordening per 1 juni gepubliceerd met maatregelen en mogelijkheden voor de horeca. "Dat was vrij kort dag. De horecaondernemers moesten daar snel op reageren, maar dat is goed gelukt", zegt Peter van den Elsen, centrummanager van Uden. "Er was veel spanning bij de ondernemers. Zo'n spanning die je ook voelt wanneer je voor de eerste keer naar school gaat. Wordt het niet te druk? Hoe gaan we het aanpakken? Wat als mensen moeilijk doen? De theorie is er, maar de vraag is hoe zich dat in de praktijk uit. Dat is allemaal goed gegaan. Het was druk, maar niet té druk. Het is even ongewoon, maar iedereen is ook snel weer gewend. En er is veel begrip van gasten. Ik heb geen kritiekpunten en enkel positieve reacties gehoord van bezoekers en ondernemers."

'Een goed begin'
De positiviteit over het verloop van Tweede Pinksterdag straalt ook van de horecaondernemers af. "Het ging boven verwachting goed", zegt Dick van Zutven van Café 't Stulpke. "Alles is goed op orde. Het terras zat vol maar we hebben geen hectische periode gehad. De gasten waren blij en begripvol en werkten goed mee. Wij zijn heel tevreden en het is een grote opluchting. We kunnen nu rustig aan opstarten om hopelijk volgende maand van dertig naar honderd personen te gaan." Buurman Ronald Verwegen van Ons Caffeej zegt dat het een super opening was. "Om 11.55 uur stonden er al zo'n twintig mensen klaar, wachtend tot de klok twaalf uur zou slaan. Laaiend enthousiast waren ze. Het was hanteerbaar en leuk. We hebben iets minder capaciteit, maar het is een goed begin. Het is een complimentje waard."


Er werd op een ludieke manier naar de 1,5 meter gekeken. (foto: Henk Lunenburg) 

Ook Patrik Puyn, eigenaar van café De Preek is blij om weer wat plezier te kunnen maken en centjes te kunnen verdienen. De opening was voor hem een bijzondere gelegenheid. Hij kreeg niet alleen zijn vaste gasten weer te zien, hij mocht ook nog eens live met SLS Productions en Vidi Vision in een online uitzending genaamd 'Uden gaat open'. Samen met presentator Dave Donkervoort stond Patrik met veel enthousiasme voor de camera. Er werden spelletjes gespeeld met leuke prijzen en er werd veel gelachen. "Ik had dat nog nooit eerder gedaan voor tv. Ik was woensdag 27 mei pas benaderd en op het algemene programma na moesten we alles ter plekke en zelf doen, maar het ging goed. Dave grapte zelfs waarom hij er eigenlijk was."


De livestream van Patrik. (foto; Henk Lunenburg) 

Gastvrijheid
Ook Dennis van der Klaauw van Pure had een gezonde spanning, maar was blij verrast met de resultaten. Voor een klein en snel bedrijf dat leeft van tafeltjes van twee voelt het als vanouds, zeker met de mogelijkheden die het terras biedt tijdens het mooie weer. "Wij werken niet met tijdsblokken. Mensen komen vaak enkel een kopje koffie drinken en dan gaan ze weer door. Het is een gastvrij beroep en dat moet het blijven. Iedereen moet zich hier fijn voelen." Dennis prijst daarbij de goede samenwerking met de gemeente Uden. Daarnaast verzorgt Dennis catering, wat nu extra goed loopt. Mensen gaan sneller thuis 'uiteten'.

'Kei had knokken'
Bij restaurant De Eetkamer was het terras ook redelijk gevuld. Daniëlle van der Zee heeft de kleurrijke sfeer van binnen naar buiten gebracht. "Er komen een hoop regels bij kijken, maar het belangrijkste is dat de mensen niet vergeten te genieten. Het moet gezellig blijven." Helaas kreeg de onderneemster een paar dagen voor de opening slecht nieuws. Eerder had ze toestemming gekregen om De Eetkamer in drie delen te splitsen, elk met een eigen ingang, nooduitgang en aparte toiletgroep. Met de nieuwe noodverordening kreeg Daniëlle plotseling te horen dat de toezegging werd teruggedraaid, en dat nadat ze er al in geïnvesteerd had. "Ik heb vooral veel onbegrip en ben erg teleurgesteld. Ik begrijp dat ik geen 220 man kan plaatsen, maar dertig is echt te weinig. De vaste lasten gaan gewoon door. Ook moeten mijn veertig werknemers betaald worden. Het voelt alsof ik gestraft word omdat het pand zo groot is." Daniëlle vraagt zich af waarom er geen maatwerk is. Zij vindt dat dat regionaal bepaald moet worden en niet landelijk. Ze laat het hier dan ook niet bij zitten. "Ik was een super gezond bedrijf. Ik was in de vorige crisis gestart samen met mijn partner en dat ging goed. Ik dacht alles dan wel aan te kunnen, maar deze crisis is een stuk heftiger. Mijn partner is een aantal jaren geleden overleden aan kanker. Ik ben niet van plan ook ons bedrijf te verliezen. Ik ga er kei hard voor knokken."


Daniëlle op het terras bij de Eetkaamer. (foto: Ad van de Graaf)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant