Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Foto's maken met Ad: 'Natuur moet je zien'

Algemeen 1.270 keer gelezen

Fotografie is een leuke vrijetijdsbesteding. In Uden en Meierijstad is veel natuur om te fotograferen. De Udense fotograaf Ad van de Graaf geeft tips. 

door Moniek Jaspers

Sinds 1994 is Ad professioneel fotograaf. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. In 1998 begon hij als freelancer voor het Udens Weekblad en Stadskrant Veghel. Tussendoor is hij nog wel even gestopt, maar hij is toch weer 'thuis' gekomen. Hij kent de regio's dan ook op zijn duimpje.

De Maashorst
De Maashorst is een groot natuurgebied bestaande uit enigszins aaneengesloten landschapsparken met veel verschillende landschapstypen. Eén van de natuurparels van De Maashorst zijn de stuifduinen van Bedaf in Uden. "Vanaf De Pier zijn er meerdere wandel- en fietsroutes. Je kunt daar uren wandelen in de omgeving en er is zoveel verschillende natuur. Je kunt wandelen op een Bedafse berg en vervolgens de bossen inlopen. Daarna loop je zo de heide in, waar nu alles mooi in bloei staat. Durf ook eens van de routes af te wijken, waar niemand loopt; dan kom je heel veel mooie dingen tegen." Wil je graag dieren fotograferen? Ook dat kan in het natuurgebied. Naast vogels en eekhoorns leven hier namelijk drie soorten wilde grazers: de wisent, Tauros en Exmoorpony. "Doe dat wel van een afstandje", lacht Ad.

De Kleuter
Natuurgebied De Kleuter in Uden heeft weer heel andere natuur. Met oevers, grasstroken, bosjes en struwelen heeft het gebied een grote variatie aan planten en dieren. "Je kunt er langs het water lopen en er is ook veel groen. Dat zorgt voor mooie plaatjes."

De Aa-Broeken
Ook Veghel heeft veel moois te bieden. Het kwelgebied De Aa-Broeken bestaat uit graslanden, houtsingels, bosjes en moeraszones. De Beekgraaf, een zijtak van de Aa, stroomt er doorheen. "Er ligt hier een hele mooie wandelroute naar de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. Dan kun je langs de Leijgraaf weer terug en heb je heel afwisselende natuur met veel groen."

Zeker de moeite waard
De fotograaf kan goed spreken over Uden en Meierijstad. Hij wil andere natuurgebieden in de omgeving niet teniet doen. Zo kun je in Sint-Oederode wandelen bij Streekpark Kienehoef. Ook lopen langs De Leijgraaf is erg mooi. Deze beek begint bij Boekel en komt uit in de Aa bij Berlicum.

Tips van Ad
"Natuur moet je zien. Voor een foto moet je goed om je heen kijken, rustig de tijd nemen en de natuur in je opnemen. Probeer ook eens wat andere standpunten. Ga bijvoorbeeld eens zitten. Probeer eens tussen twee bomen door te fotograferen zodat je diepte ziet; pak die voorgrond erbij. Vooral nu in de lente, maar ook in de herfst zijn de kleuren erg mooi. Reis eens rond door de omgeving en maak wat foto's. Je moet het gewoon doen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant