Brand bij het Wapen van Uden in 1976. (foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers)
Brand bij het Wapen van Uden in 1976. (foto: Stichting Het Uden-archief van Bressers)

Nieuwe datum boekpresentatie brandweer Uden

  •   keer gelezen

UDEN | De presentatie van het brandweerboek 'Twee en een halve eeuw brandweer Uden' vindt plaats op donderdag 9 juli. De presentatie zou eigenlijk op vrijdag 3 april plaatsvinden tijdens een reünie van de brandweer. Door de coronacrisis ging dit niet door. De reünie is tot volgend jaar uitgesteld en zal gecombineerd worden met de opening van de nieuwe brandweerkazerne.

Het materiaal voor het boek is verzameld door de postcommandant van de brandweer, Twan van der Velden, samen met een werkgroep van brandweerlieden en door leden van de heemkundekring Uden. De verzameling kwam onder andere tot stand dankzij het doorspitten van oude kranten en tijdschriften. Ook Adriaan Sanders heeft zijn medewerking verleend en er zijn, mede dankzij zijn adviezen aan de werkgroep en na naarstig speurwerk, veel historische feiten naar boven gekomen. Veel oudgedienden hebben de schrijver eveneens van veel informatie voorzien. Ze hebben uren verteld over branden, ongelukken en andere gebeurtenissen,uiteraard vergezeld van veel anekdotes.

In het boek worden diverse onderwerpen beschreven. Uiteraard is er vooral veel aandacht besteed aan allerlei grote en kleinere branden. Zoals de subtitel al aangeeft, wordt er ook dieper ingegaan op de ontwikkeling van de methodes waarmee men in de loop der eeuwen een brand trachtte te blussen. Veel aandacht is er voor het beschrijven van diverse ontwikkelingen het materiaal betreffende, zoals de aanschaf van een motorbrandspuit, een neveltankwagen (1955),een ladderwagen (1965) en een hulpverleningsvoertuig (1982). De alarmering van de brandweerlieden komt eveneens ter sprake: via een brandhoorn, brandklok, een motorsirene naar een pieper (1972).

De schrijver, burgemeester Henk Hellegers, auteur van twee standaardwerken over het Udense Vluchtoord, heeft zo in zeventien hoofdstukken een kloek boek van bijna 200 bladzijdes kunnen schrijven. Hij begint met het beschrijven van de historische achtergrond. In 1774 is er in Uden al wel een vorm van een brandweerorganisatie, maar pas op 9 mei 1777 worden er in Uden voor het eerst brandspuiten geleverd. Jarenlang wordt er over de brandweer niets vernomen tot er in 1803 in de krant een bericht verschijnt dat de brandweerzorg in het Land van Ravenstein te wensen overlaat.

Dé trieste gebeurtenis in de 19e eeuw is de totale verwoesting van de eeuwenoude parochiekerk in 1886 die niet meer opnieuw is opgebouwd. Tientallen jaren later, in april 1942, bestrijdt de brandweer de grootste brand die Uden in de 20e eeuw getroffen heeft. In het gehucht Weeg-Kooldert breekt een brand uit, die desastreuze gevolgen heeft voor bijna honderd inwoners. In totaal zijn elf boerderijen en een dubbel woonhuis in de as gelegd en veertien gezinnen dakloos geworden.

Het boek is voorzien van een groot aantal foto’s en afbeeldingen, die afkomstig zijn van het Uden-archief van Bressers en van de Heemkundekring Uden. Ook hebben talrijke privé-personen materiaal beschikbaar gesteld. Het boek is voor 17,50 euro verkrijgbaar bij boekhandel Bruna, Primera-Centrum, de Udense VVV en de heemkundekring Uden.

Meer berichten