Begin 2019 werden nog helemaal geen meldingen gedaan in Landerd.
Begin 2019 werden nog helemaal geen meldingen gedaan in Landerd.

Cybercrime Noord-Brabant komt meest voor in Landerd

  •   keer gelezen

REGIO | Ten opzichte van vorig jaar worden inwoners van Noord-Brabant veel vaker getroffen door een vorm van cybercrime. Van de provincie Noord-Brabant waren de inwoners van Landerd, Oisterwijk en Baarle-Nassau relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 9,5, 6,5 en 5,8 meldingen per 10.000 inwoners.

In Landerd is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er hier helemaal geen meldingen gedaan. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 2,3 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit vorig jaar in dezelfde periode nog op 0,8 incidenten lag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Corona
Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Noord-Brabant was dit het geval (292 cybercrime incidenten en 186 woninginbraken).

Top 10
Uit een eerdere analyse van VPNGids.nl bleek bovendien dat Nederland internationaal in de top 10 stond met de meeste corona scam sites. Nu online shoppen sinds de corona-uitbraak in populariteit is gestegen, is de kans dat mensen in dergelijke nepsites trappen ook toegenomen.

Meer berichten