Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf
BEDRIJVIG UDEN

'Het mooiste is de rust,de stilte, de vrijheid'

Algemeen 1.523 keer gelezen

UDEN | Miguel Burgemeestre, compagnon van De Bruin Verzekeringen in Uden, brengt een hoop tijd door in de lucht. Dit jaar is hij al voor het tiende jaar fanatiek zweefvlieger bij Aeroclub Nistelrode. "Je moet het een keer meegemaakt hebben."

"Zoals meerdere clubgenoten wilde ik als klein jongetje al piloot worden. Aan het einde van havo 5 heb ik ook daadwerkelijk bij de Marine, de Luchtmacht en KLM gesolliciteerd, maar de eisen waren erg streng en ik kwam er niet doorheen. Vervolgens lang nagedacht over zweefvliegen, en in 2011 dan toch eindelijk de knoop doorgehakt. En nu doe ik het alweer voor het tiende jaar met ontzettend veel plezier!"

Ervaring
Hoe gaat dat nou eigenlijk, dat zweefvliegen? "Na je checks in de cockpit word je aangehaakt aan een meer dan 1 kilometer lange lierkabel", legt Miguel uit. "Deze kabel wordt door de lier vervolgens zo snel binnengehaald dat je in no time op een snelheid zit dat het vliegtuig ‘vanzelf’ gaat vliegen. Met je voetenstuur en knuppel stuur je het vliegtuig vervolgens omhoog en op zo’n 450 meter mag je het verder zelf doen. Je gaat op zoek naar thermiekbellen, warme opstijgende lucht, om nog hoger te komen en een zo lang mogelijke vlucht te kunnen maken. We hebben immers geen propeller die ons in de lucht kan houden." Die thermiekbellen kun je niet zien. "Na veel oefenen weet je wel waar je ongeveer moet zoeken. Daarnaast voel je het wel als je ‘omhooggeduwd’ wordt. En we hebben ook nog een metertje hiervoor die aangeeft dat je omhoog of omlaag gaat." Hij kan zich voorstellen dat sommige mensen nooit een zweefvliegtuig in zouden stappen. "Het ziet er allemaal wat fragiel uit en de start is voor het aanzien vrij heftig. Maar net als de grote verkeersvliegtuigen moeten ook zweefvliegtuigen aan allerlei strenge eisen voldoen alvorens ze de lucht in mogen. Datzelfde geldt voor de piloten voordat ze alleen de lucht in mogen, laat staan met passagiers mogen vliegen. En vaak eenmaal bovenin aan het einde van de start, dan slaat de spanning bij de meeste mensen toch wel om in een schitterende ervaring die ze niet hadden willen missen." Je moet het dan ook echt een keer meegemaakt hebben, vindt hij. "Het mooiste is de rust, de stilte, de vrijheid, en de mooie vergezichten in de lucht."

Aeroclub Nistelrode
Aeroclub Nistelrode bestaat dit jaar vijftig jaar. "We zijn het enige vrij toegankelijke zweefvliegveld van Brabant. De andere clubs in Brabant zitten namelijk op militaire vliegvelden. We hebben een vereniging met ruim 100 leden, van jong tot oud. Vanaf 14 jaar mag je al solo vliegen als je aan bepaalde eisen voldoet. Naast het vliegen worden ook regelmatig gezellige borrels, barbecues, een vliegkamp en andere activiteiten georganiseerd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant