Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: defensie.nl

Koning Willem-Alexander bezoekt vliegbasis Volkel voor inzet F-16 en trainingsmissie

  •   1646 keer gelezen

VOLKEL | Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Volkel. Hij maakte een trainingsvlucht met een F-16. De koning vloog mee in een 2-zitter, waarvan de luchtmacht er nog slechts enkele heeft. Doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het proces rond een F-16-vlucht.  

Vliegbasis Volkel is samen met vliegbasis Leeuwarden één van de twee ‘Main Operating Bases’ van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak van deze bases is het verlenen van luchtsteun en luchtverdediging. Tot 31 december 2016 bewaakte Nederland alleen het eigen luchtruim. Sinds 1 januari 2017 bewaken België en Nederland afwisselend elkaars luchtruimen en dat van Luxemburg. Hiervoor staan continu twee F-16 jachtvliegtuigen paraat die in het geval van een dreiging direct kunnen opstijgen. Deze hoge staat van paraatheid heet ‘Quick Reaction Alert’. Op internationaal niveau zijn de F-16 jachtvliegtuigen en het personeel van de vliegbasis ingezet in diverse missies, bijvoorbeeld in Afghanistan, voormalig Joegoslavië en het Midden-Oosten.

Voor de koning in de F-16 stapte, kreeg hij een briefing ter voorbereiding op de trainingsmissie. Na afloop volgde de gebruikelijke debriefing. Hij vernam verder dat de luchtmacht waarschijnlijk nog tot 2024 operationeel vliegt met de F-16 voordat de 35A Lightning II de taken volledig overneemt. De koning heeft het nieuwe toestel overigens al gezien. Dat gebeurde op 6 november vorig jaar op Vliegbasis Leeuwarden waar toen een week eerder de eerste F-35 arriveerde. Als alles volgens plan verloopt krijgt Volkel in 2022 de eerste.

Meer berichten