Herinrichting Marktstraat is begonnen [FOTO'S] | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Herinrichting Marktstraat is begonnen

  •   keer gelezen

UDEN | Wethouder Ingrid Verkuijlen gaf vanochtend het startsein voor de herinrichting van de Marktstraat in Uden. Aannemingsbedrijf Jan Selten en Witlox Wegenbouw en Groenvoorziening uit Uden voeren het werk uit. Tot en met 24 juli en van 17 augustus tot en met 30 oktober is de straat afgesloten voor verkeer. In november is alles klaar.

De herinrichting van de Marktstraat zou eigenlijk pas in het voorjaar van 2021 starten. De gemeente heeft echter besloten eerder te beginnen. “En dat heeft alles te maken met de coronacrisis”, legt wethouder Verkuijlen uit. “Het was daardoor, zeker in het begin, toch al rustiger in de winkelstraten dan gebruikelijk. Als dan de crisis hopelijk straks voorbij is, en de kermis en de drukke decembermaand voor de deur staan, heeft het publiek weer volop de ruimte.” Alle winkels in de Marktstraat blijven gedurende de herinrichting gewoon geopend. De aannemers doen er alles aan om de winkels in het centrum allemaal goed bereikbaar te houden.

Verschillende fases
Het werk is opgedeeld is verschillende fases. Eerder werden in de winkelstraat al leidingen voor gas en water opnieuw gelegd en oude leidingen en kabels verwijderd. In de twee weken voor de bouwvakantie start de aanleg van het riool in het deel vanaf de Oranjepassage/Promenade tot aan HoutBrox. Daarvoor wordt in het middengedeelte een 3,5 meter diepe geul gegraven. Het deel waarin wordt gewerkt, wordt afgezet met bouwhekken. Aan de buitenkant blijft een strook van 3 meter voor de gevels van de winkels vrij. “Want mensen moeten uiteraard de anderhalvemeterrichtlijn evengoed tijdens het winkelen goed kunnen naleven”, zegt Verkuijlen. Na deze twee weken wordt de straat weer dicht gelegd voor de duur van de bouwvakantie.

‘Treintje’ 
De aannemers beginnen uiteindelijk nog voor de vakantie aan de klus, om daarna voortvarend verder te kunnen werken. Want het werk gaat vervolgens ‘als een treintje’ verder door de Marktstraat; telkens wordt in een deel het riool aangelegd. Als dat klaar is wordt er meteen bestraat, worden de bloembakken geplaatst, worden de bomen teruggeplaatst en start daarmee tegelijk weer het volgende deel van de aanleg van het riool. Gedurende de herinrichting is de Marktstraat afgesloten voor verkeer. Voor voetgangers is er echter zoals opgemerkt alle ruimte, ook met de fiets aan de hand.

Meer berichten