Logo kliknieuws.nl/uden
Alzheimercafé
Alzheimercafé (Foto: )

Meer druk op mensen met dementie en hun mantelzorgers: 'Mijn lichaam begint op te raken'

  •   keer gelezen

VEGHEL/UDEN | Door alle maatregelen die de afgelopen maanden genomen zijn om het Coronavirus in te dammen, konden ook de Alzheimer Cafés in Veghel en Uden de afgelopen maanden niet doorgaan. Dit betekende met name voor mensen met dementie en hun mantelzorgers een moeilijke tijd. Door de lockdown waren dagbestedingen gesloten, waardoor velen zelf moesten zorgen voor een aangename dag invulling.

Na een aantal weken thuis bleek dat echt niet mee te vallen. Voor de mantelzorgers van mensen met dementie betekende de sluiting van de dagbestedingen dat zij geen moment meer voor zichzelf hadden en dat er geen tijd was om de batterij weer op te laden. Zo vertelt Arend over zijn echtgenote met dementie: “Mijn vrouw kan echt niet onthouden dat ze afstand moet houden vanwege het virus, als ik haar daarop aanspreek, dan wordt ze witheet van woede. Ik probeer er zelf maar rustig onder te blijven, maar ik heb wel heel veel moeite met haar ongeremdheid.” Arend heeft last van de gevolgen van de gesloten dagbestedingen. “Nu ze niet naar de dagbesteding gaat, merk ik echt dat ik die dag mis om bij te tanken.” Een hele dag optrekken met een partner met dementie kost veel energie. “Het is de hele dag hetzelfde, iedere vijf minuten stelt ze dezelfde vraag. Ook staat ze bij alles wat ik doe steeds achter me, of ik nu naar het toilet ga, de computer aanzet of koffie haal, ik kan geen telefoontje plegen of ze staat erbij”, legt Arend uit. Vaak merken mantelzorgers dat ze last krijgen van lichamelijke kwalen: “Na al die weken binnen merk ik nu dat mijn lichaam begint op te raken. Ik ben ontzettend snel moe.”

Hulp
Nu de Alzheimer Cafés voorlopig nog niet door kunnen gaan, wil de werkgroep Alzheimer Café Uden-Meierijstad graag in contact komen met voormalige bezoekers van de Alzheimer Cafés in Veghel en Uden. Mensen met dementie, mantelzorgers, familieleden, directbetrokkenen kunnen bellen met medewerkers van het Alzheimer Café, voor bijvoorbeeld een luisterend oor, concrete hulp en ondersteuning. Ook Arend kreeg een ondersteunend gesprek waarin hij zijn hart kon luchten, daarnaast werd met hem meegedacht over hoe hij de dagbesteding voor zijn vrouw weer kon opstarten.

Neem vrijblijvend contact op met Esther, Trudy en Astrid via: 088 - 374 25 25 of stuur een mail naar noordoostbrabant@alzheimer-nederland.nl.

Meer berichten